Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Plannen om skigebied bij Comomeer te heropenen voor 5 miljoen euro

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Jaren geleden is het Italiaanse skigebied Monte San Primo bij het Comomeer gesloten vanwege te weinig sneeuw. Nu lijkt er nieuwe hoop voor het skigebied. Om meer toeristen in de winter naar de regio te lokken, liggen er plannen met een investering van € 5 miljoen op tafel. Deze plannen omvatten onder andere nieuwe faciliteiten om Monte San Primo te heropenen. Of alles doorgaat is nog wel de vraag, er is namelijk veel kritiek.

Skigebied Monte San Primo

Met € 5 miljoen willen investeerders onder andere een nieuwe parkeerplaats, rodelbanen en nieuwe liften in Monte San Primo bouwen. Dit skigebied was 50 jaar geleden razend populair, maar door de lage ligging viel er te weinig sneeuw en moest de wintersportbestemming noodgedwongen sluiten. De stad Bellagio wil nu nieuw leven blazen in de regio in het winterseizoen door het skigebied te heropenen.

Goedkeuring sinds vorig jaar

De CNN meldt dat de stad in 2022 al door internationale en regionale overheden goedkeuring voor de plannen heeft gekregen. Het project wordt zelfs financieel ondersteund door deze overheden. Om toeristen te trekken, mogen er sneeuwkanonnen, een parkeerplaats, rodelbanen en nieuwe liften gebouwd worden. Echter, is er nu veel kritiek vanuit verschillende hoeken die roet in het eten kan gooien.

Kritiek op de plannen

33 verschillende groepen werken samen om het project stop te zetten. Onder andere de WNF en de Italiaanse Alpenvereniging zijn onderdeel van ‘Let’s Save Monte Primo’. Volgens deze groepen kan de € 5 miljoen veel beter in andere plannen gestoken worden om toeristen naar de regio te trekken. Zo willen ze in gesprek gaan om bijvoorbeeld de wandelpaden uit te breiden, in plaats van het skigebied te heropenen. Het wandelseizoen wordt steeds langer en het skiseizoen korter, daarom zou dit veel efficiënter zijn voor de toekomst. Daarnaast zijn de organisaties tegen het kunstmatig besneeuwde skigebied. De regio wordt volgens hen op deze manier verpest.

Brief aan George Clooney

‘Let’s Save Monte Primo’ heeft zelfs een brief geschreven aan de acteur George Clooney. Hij woont in de regio en met deze zet hopen ze internationale aandacht te krijgen voor het project. De woordvoerder van ‘Let’s Save Monte Primo’: “Hij heeft nog niet gereageerd, maar we hopen dat hij dat wel zal doen”.

Compromis?

De organisatie hoopt met de verantwoordelijken tot een compromis te komen. Dit gaat alleen als alle partijen bereid zijn om in gesprek te gaan. De burgermeester van Bellagio zegt niet bang te zijn voor de tegenstanders: “De overeenkomst staat al vast, inclusief de investering van € 5 miljoen, we moeten ons nu alleen nog inzetten om het project zo snel mogelijk van start te laten gaan”.

phone_iphone

Volg je ons Whatsapp-kanaal al?

Wil je bericht ontvangen zodra we een belangrijk artikel plaatsen op onze website? Dat kan gaan over verse sneeuw, ontwikkelingen in de wintersportwereld of ander belangrijk nieuws wat te maken heeft met de skigebieden. Super handig, zo mis je niets! Via deze link ga je naar het kanaal en kun je op ‘volg’ klikken ›

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in