Nieuwsalert per mail ontvangen

Paniek is niet nodig, want de kou komt eraan!

Foto: Les Deux Alpes

De openingsdata van skigebieden veranderen constant en we zien regelmatig groene weides langskomen op het internet. De Nederlandse wintersporters die komend weekend richting de Alpen vertrekken hebben dan ook hun onrust uitgesproken. Is er reden voor paniek of komt het allemaal goed?

Dat het nog overwegend groen is in de lager gelegen skigebieden in de Alpen is duidelijk. Tegenwoordig heeft elk skigebied verschillende webcams geïnstalleerd waar de toerist de condities van het skigebied kan zien. De onrust die momenteel ontstaat bij de wintersporters is logisch, want normaal gesproken hebben de skigebieden rond deze tijd genoeg sneeuw om te skiën en zijn de temperaturen ver onder het vriespunt. Ondanks dit gegeven zien de weersverwachtingen er voor de komende dagen positief uit. De temperaturen zijn afgelopen dagen al flink gedaald en deze trend zal zich gaan doorzetten. Temperaturen onder het vriespunt gaan komende dagen overheersen waardoor in ieder geval de sneeuwkanonnen hun werk kunnen gaan doen. Eindelijk, want deze hebben tot nu toe deze maand haast geen nieuwe sneeuw kunnen draaien.

De hogergelegen skigebieden zoals Tignes, Les2Alpes, Ischgl, Sölden (gletsjer) en Zermatt hebben uiteraard goede omstandigheden en zijn het seizoen dan ook goed begonnen. Het gaat vooral om de lager gelegen gebieden die last hebben van de hogere temperaturen. Voorbeelden hiervan zijn Les Menuires, Meribel en Courchevel, waar dit weekend de deuren nog niet geopend kunnen worden. Zelfs Val Thorens en Les 3 Vallees hebben last van de beperkte sneeuwval, want hier zijn maar een aantal pistes geopend.

Zoals we aangaven zijn de weersvoorspellingen voor komende dagen positief en kan er weer uitgekeken gaan worden naar sneeuwval. De Franse Alpen kunnen als eerste gaan genieten van de poedersneeuw. Hierbij moet je denken aan circa 5 tot 15 cm sneeuw en misschien zelfs 25 cm verse sneeuw. In Oostenrijk kan vanaf volgende week de vlag uit, want naar alle waarschijnlijkheid valt daar vanaf maandag serieuze sneeuw. Het zal niet direct om megadumps gaan, maar wel genoeg voor de skigebieden om alles in gang te zetten. Wil je een uitgebreide weersvoorspelling, bekijk dan de berichten van onze vaste Wintersportweerman. Zowel de Amerikaanse als het Europese weermodel geven aan dat het flink kouder gaat worden dus de paniek onder de wintersporters die tijdens de kerstvakantie deze kant op komen is niet nodig.

We houden het weer in de gaten en houden jullie op de hoogte.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in