Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Paniek in de Franse alpen

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Er heerst paniek in de tent en in mijn geval in de skitent, want ik ben eigenaresse van een restaurant op de piste in Valmorel. En ik geef toe: het is voor het eerst in 17 jaar dat ik toch iets minder goed slaap en me grote zorgen begin te maken.

Oké, vorig jaar lag er nog minder sneeuw in de kerstweek dan nu, maar toen wisten we dat het zou gaan sneeuwen net voor de week van oud en nieuw, één van de drukte weken van het seizoen. En nu? Helemaal niets, noppes, nada. Het lijkt hier wel zomer en dat blijft zo tot tenminste begin januari. De toeristen die hier deze week zijn treffen het niet eens zo slecht: de sneeuw die er nog ligt is naar horen zeggen vrij goed en iedereen is poepiebruin vanwege de overdaad aan zon. Maar zij gaan zaterdag weer naar huis en wij blijven.

En dan denk ik toch dat het wel eens voor het eerst zou kunnen zijn dat ik de deuren moet gaan sluiten in januari. De pistes die nog open zijn kunnen nooit het geweld van zoveel zon en zoveel skiers aan. En om het negatieve plaatje nog iets completer te maken: Valmorel heeft dit jaar 3 ton geïnvesteerd in extra sneeuwkanonnen, maar die kunnen niet draaien omdat nacht temperaturen op 1800 meter het hoogterecord halen van 6 graden.

Laatste hoop
Een van de mooiste en hoogste pistes van Valmorel is de Mottet. De top ligt er geweldig bij, maar het laatste stuk van de afdaling is bar slecht. Eergisteren (in mijn ogen veel te laat) zijn pisteurs en skileraren begonnen met een eventuele laatste redding: iedereen schept sneeuw aan de zijkant van de piste en een pistebully schuift die sneeuw vervolgens daar waar het hard nodig is. Ze proberen de Mottet woensdag en donderdag te openen, maar daarna gooien ze hem weer dicht om wederom hetzelfde werk te verrichten voor volgende week. Tsja, het is hier niet roeien met de riemen die je hebt, maar scheppen met de sneeuw die er nog ligt.

France

De omliggende gebieden
Valmorel ligt vrij laag, op 1400 meter, maar bij de broertjes en zusjes zoals la Plagne, Courchevel en les Arcs is het niet beter : iedere dag gaan er meer pistes dicht omdat de sneeuw  heel hard smelt met zoveel hoge temperaturen. In het hoge Val Thorens mogen seizoensmedewerkers niet meer skiën om zoveel mogelijk sneeuw te preserveren voor volgende week. Ook lekker, ga je een seizoen in een skidorp werken om ook te genieten van wat ski en sneeuw, mag je niet eens de piste op.

Weersvoorspellingen
Mijn Nederlandse vrienden zijn hier en die lieten mij gisteren met trots een Nederlandse app zien waarop vandaag sneeuw wordt verwacht in Valmorel. Ik richt me liever op Meteo France en die verwachten eerder een beetje regen vandaag want de sneeuwgrens ligt op 2000 meter. Verder weten we zo goed als zeker dat we tot begin januari alleen zon kunnen verwachten. « Les anciens », de oudere generatie, verwachten geen sneeuw tot 20 januari, maar Joost mag weten waar dat op gebaseerd is. En dan heb je nog de helft van de middenstanders hier die roept dat we helemaal geen sneeuw  krijgen dit jaar…en dat is weer gebaseerd op…..de simpele paniek in de tent.

Valmorel

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in