Nieuwsalert per mail ontvangen

Organisator toer ontkent schuld voor 5 lawineslachtoffers

Het ernstige lawine ongeluk van afgelopen zaterdag is het hele weekend onderwerp van gesprek geweest. Bij het ongeluk waren 17 mensen betrokken en overleden 5 toerskiërs. Volgens de organisator van de toer kan hen niks verweten worden en hebben zij alle voorzorgsmaatregelen getroffen.

“De groep had niet meer kunnen doen wat betreft veiligheidsvoorzieningen,” aldus de Tsjechische Robin Kaleta. Het ongeluk gebeurde toen een groep ervaren toerskiers een tocht maakte van Lizumer Hütte in Wattenberg naar de Hohen Geier. Alle betrokkenen waren voorzien van een lawine-uitrusting en daarnaast zijn de gevaren van tevoren goed in kaart gebracht door de groep. 

Op het moment van het ongeluk gold er een lawinegevaar niveau 3 op een schaal van 5 en onder de 2.300 meter zelfs 2 op die schaal. Een ervaren groep weet goed om te gaan met deze omstandigheden en kan de gebieden op juiste wijze betreden. Voordat de toerskiërs op pad gingen zijn er drie sneeuwprofielen gegraven en hebben alle groepsleden aangegeven dat de omstandigheden goed waren.

De gastheer van de Lizumer Hütte zou de Tsjechen wel uitdrukkelijk hebben gewaarschuwd voor de risico’s van de tocht. Hij kon echter alleen waarschuwen en niet verbieden.

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in