Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Opgelet: bij deze snelheidsovertreding in Oostenrijk ben je je auto kwijt

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Hardrijders opgelet, de politie in Oostenrijk krijgt volgend jaar waarschijnlijk de mogelijkheid om niet alleen een rijbewijs in te nemen, maar zelfs de hele auto als je te hard rijdt. De auto wordt dan vervolgens geveild… Alles over deze wetswijziging qua snelheidsovertreding in Oostenrijk lees je in dit artikel.

Auto ingenomen in Oostenrijk bij snelheidsovertreding

Het wetsvoorstel voor deze nieuwe regel is volgens het AD ingediend door de Verkeersminister Leonore Gewessler en zou halverwege volgend jaar in kunnen gaan. Maar deze maatregel geldt natuurlijk alleen als je echt véél te hard rijdt.

Bij welke snelheidsovertreding je je auto kwijt bent in Oostenrijk? Er wordt gerekend met: 80 km/h te hard binnen de bebouwde kom en 90 km/h buiten de bebouwde kom. Dit zijn dus echt wel extreme snelheden die je moet rijden voordat je auto ingenomen wordt. Overigens maakt het niet uit of de bestuurder ook de eigenaar van de auto is. In Oostenrijk is er in de cijfers van het verleden gekeken om te zien of deze regel überhaupt realistisch is. Hieruit is gebleken dat er in de afgelopen jaren, elk jaar tussen de 400 en 450 overtredingen zijn geweest, waar deze nieuwe regeling op toegepast zou kunnen worden.

Opbrengsten veiling

Waar de opbrengt van een ingevorderde auto tijdens de veiling naartoe gaat? Ongeveer 70 procent zal naar een verkeersveiligheidsfonds gaan, de rest gaat naar de gemeente waar het incident heeft plaatsgevonden.

Bij eerdere overtredingen auto sneller kwijt

Gewessler kondigde ook aan dat voor mensen die vaker snelheidsovertredingen begaan de maatregel strenger zal zijn. Hier ligt het aantal kilometers dat je te hard mag rijden lager. Bij een overtreding binnen de bebouwde kom is het 60 km/h te hard en buiten de bebouwde kom 70 km/h te hard. Zo willen ze in Oostenrijk te hard rijden afstraffen, zodat het in de toekomst hopelijk minder vaak gebeurd. Bij mensen die vaker een snelheidsovertreding hebben begaan in Oostenrijk is de regel dus extra streng.

Regeling niet nieuw in de buurlanden

In de landen Zwitserland, Denemarken en Italië bestaat er een zelfde soort regeling. Auto’s waarmee te snel wordt gereden, worden hier ingenomen door de politie en geveild. Ook hier worden de opbrengsten gebruikt voor de schatkist van het land.

LEESTIP: Advies: rij niet naar de wintersport met je winterjas aan

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in