Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Op wintersport met een leaseauto: controleer eerst deze zaken

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Veel Nederlanders geven de voorkeur voor een autovakantie naar hun Europese wintersportbestemming. Voor velen is het goed te doen om in één dag naar de bestemming voor hun skivakantie te rijden, dus waarom ook niet? We schreven eerder al over belangrijke aandachtspunten bij het op wintersportvakantie gaan met een elektrische auto. Maar wat nu als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van private lease van een elektrische auto? Wat zijn de aandachtspunten wanneer je van plan bent om met een leaseauto op wintersport te gaan?

Spelregels leaseovereenkomst

Het is verleidelijk om aan te nemen dat je met je leaseauto overal kunt gaan en staan waar je wilt, maar in dat geval had je wellicht beter een eigen auto kunnen kopen waar je volledige beschikking over hebt. Het is dan ook raadzaam om vóór je op wintersport gaat te controleren wat er precies in je leaseovereenkomst staat. Sommige leasecontracten stellen namelijk beperkingen op het gebruik van de auto in het buitenland, en dan ook nog eens in landen waar veel wintersport plaatsvindt. Dit aangezien de kans op schade aan de auto hier groter is. Daarom is het belangrijk om te verifiëren of je toestemming hebt om met je leaseauto naar het buitenland te reizen en specifiek naar jouw bestemming.

Dekking autoverzekering

Voor het verzekeren van een leaseauto is een speciale leaseautoverzekering nodig, die niet hetzelfde is als een standaard autoverzekering. Het is van belang om te verifiëren of de verzekering van jouw leaseauto ook de wintersportactiviteiten dekt die je van plan bent te ondernemen, zoals het rijden op besneeuwde wegen en het vervoeren van skiuitrusting. Daarom is het aan te raden om eerst contact op te nemen met de leasemaatschappij of de verzekeringsmaatschappij om te controleren welke dekking van toepassing is en of er extra verzekeringen vereist zijn om jouw reis mogelijk te maken.

Tijdelijk een andere leaseauto

Als je een leaseauto van de zaak hebt, kan het zijn dat je niet eens toestemming hebt om ermee naar het buitenland te rijden, of dat je er slechts 500 kilometer in een jaar mag afleggen. Bovendien kan het zijn dat andere gezinsleden de auto niet mogen besturen. Om deze beperkingen te vermijden, kan je overwegen om je eigen leaseauto niet te gebruiken en in plaats daarvan een Tijdelijk Vervangend Leasevoertuig (TVL) aan te vragen via het leasebedrijf. Hierdoor kan je een flinke bijtelling voorkomen. Dat is het percentage van de nieuwwaarde van de auto dat bij je inkomen wordt opgeteld en waarover belasting betaald moet worden.

Verder nog belangrijk

Verder is het belangrijk om op te letten wat de verkeersregels zijn in de landen die je tijdens je reis passeert in winterse omstandigheden. Aangezien extreme winterse omstandigheden in Nederland relatief zeldzaam zijn, zijn de verkeersregels in andere landen vaak anders. Om veilig te kunnen reizen, moet je er doorgaans voor zorgen dat jouw auto is uitgerust met winterbanden en sneeuwkettingen. Die laatste heb je waarschijnlijk niet als je voor het eerst met de auto op skivakantie gaat, want sneeuwkettingen mogen in Nederland niet gebruikt worden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in