Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Op den duur geen sneeuwkanonnen meer in skigebieden

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Als het aan de Duitse minister van milieu Barbara Hendricks ligt zijn sneeuwkanonnen binnenkort taboe. Zij ziet ze het liefst verdwijnen uit de skigebieden vanwege de impact ervan op het milieu. In plaats van skiën moeten andere vormen van wintertoerisme ontwikkeld worden volgens haar. Dat liet ze onlangs weten tijdens haar speech als afsluiting van de Alpenconferentie. Niet iedereen is het hiermee eens.

Een van de grootste tegenstanders van haar uitspraken is Franz Hörl, president van de vakbond voor Oostenrijkse skiliften. Volgens Hörl wordt het sneeuwkanon onterecht als klimaatzondebok neergezet. Het produceren van sneeuw zou slecht voor het milieu zijn volgens de Duitse minister en dat is zeker niet de hele waarheid. “We zetten water om in sneeuw. Hierbij maken we geen gebruik van toegevoegde stoffen. De sneeuw keert bij het dooien weer terug naar de natuur in z’n oorspronkelijke vorm”, vertelt Hörl. Natuurlijk wordt er stroom voor gebruikt, maar op dit moment is al 85% van de gebruikte stroom duurzame energie. Volgens Hörl gebruikt een gemiddelde middelgrote industriële onderneming meer fossiele brandstof dan alle Oostenrijkse skiliften bij elkaar.

Ook in de uitspraak over het alternatieve wintertoerisme kan Hörl zich niet helemaal vinden. Natuurlijk is het fijn andere vormen van toerisme zonder sneeuw te bedrijven, maar “het kenmerk van wintertoerisme is en blijft sneeuw”, gaat Hörl verder. “Ook langlaufen of sneeuwschoenwandelen is gewoon leuker met sneeuw.” Hörl gaat nog een stapje verder in zijn reactie op de minister als het gaat over duurzaam toerisme. Hij ziet skiliften juist als duurzaam. “De skiliften behoren tot ’s werelds milieuvriendelijkste vervoersmiddelen. En ze kunnen als nodig zo afgebroken worden zonder blijvende schade aan het milieu.”

Verder denkt Hörl dat de Duitse minister het belang van sneeuwkanonnen niet zo zeer begrijpt. “De skiliften zorgen alleen al in Oostenrijk voor meer dan 110.000 banen, dat is exclusief de daarvan afhankelijke banen in de toerismebranche. Oostenrijk telt per jaar 135 miljoen overnachtigen en daarin is het wintertoerisme de grootste aandeelhouder. Dat lijkt misschien in vergelijking met de 436 miljoen overnachtingen in Duitsland niet zoveel, maar dat is het wel.” Als er geen sneeuwkanonnen meer zijn om sneeuwzekerheid te kunnen bieden, dan ontstaat er ontzettend veel werkloosheid in de Alpen.

Ook wij hebben de afgelopen dagen aardig nagedacht over het thema tijdens The ALPS in Innsbruck, een conferentie waarbij 500 skiprofessionals uit 35 landen aanwezig waren, en het blijft een lastig onderwerp. Wij zijn zeker van mening dat er beter met het milieu omgegaan kan worden, maar het afschaffen van sneeuwkanonnen is niet meteen de beste optie. Hörl geeft overigens aan graag over het thema te praten met de Duitse minister en nodigt haar uit eens langs te komen in ‘zijn’ Oostenrijk: “Het liefst in de winter, want dan zijn de Alpen natuurlijk het mooist.”

 

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in