Nieuwsalert per mail ontvangen

Oostenrijks bier wellicht duurder binnenkort

Oow nee, slecht nieuws vanuit Oostenrijk. Het bier wordt er misschien duurder dan we gewend zijn. De reden daarvoor is een slechte gerstoogst en die leidt tot verhoging van de inkoopprijs. Dat wordt sparen voor de après-ski! Of toch niet?

Slechte oogst

De Oostenrijkse weersomstandigheden zijn de afgelopen zomer niet goed geweest voor de gerstoogst. Het was te warm en te droog en daardoor is er 15 procent minder gerst kunnen oogsten. Vooral de Oostenrijkse bierbrouwerijen komen hierdoor in problemen, want zijn halen de gerst voornamelijk uit eigen land. Gerst is een van de belangrijkste ingrediënten van bier, dus een beetje minder gebruiken is geen optie. Alleen al de Salzburger brouwerij Stiegl gebruikt elk jaar 20.000 ton aan gerst voor hun bierproductie.

Prijsverhoging is mogelijk

Het tekort aan gerst drijft de inkoopprijzen omhoog. De bierbrouwerijen zijn daardoor aan het rekenen. Gaan ze het redden met de huidige prijsstelling of moet hun verkoopprijs ook omhoog. Tot op heden is er nog geen besluit genomen, maar het uitsluiten van een prijsverhoging wordt nog niet gedaan. Bierbrouwer Trumer laat weten dat er over verhoging gesproken wordt. Er wordt nu gekeken wat daarmee gedaan wordt. Volgens bierbrouwer Stiegl is in 2017 in ieder geval nog niet met een prijsverhoging te rekenen, daarna is het mogelijk. Bij de brouwerij van Sigl wordt iets minder nagedacht over prijsstijgingen. Het zou een onaangename situatie zijn, maar in de planning zijn ze daar nog niet zo ver dat ze al weten wat het tekort met de verkoopprijs gaat doen.

Après-ski duurder

Omdat het nog even afwachten is kunnen we niet zeggen of de après-ski duurder wordt. Zelf maken we ons er in ieder geval geen zorgen over. De après-ski is duur, dat is een feit. Als het op die ene euro aankomt drinken we wel een drankje minder en skiën we wat langer.

ONDERZOEK: Après-skiën is gezond

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in