Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Ook Oostenrijk van plan om massaal te testen op COVID-19

Net zoals Zuid-Tirol is ook Oostenrijk van plan om massaal te gaan testen op COVID-19. Op 5 en 6 december is naar verwachting de eerste grote groep van 200.000 personen aan de beurt, het betreft hier leraren en begeleiders in de kinderopvang. Vervolgens zijn 40.000 politieagenten aan de beurt en daarna ook de rest van de bevolking.

Er komen 100 extra teststations in de districthoofdsteden en ook zijn er al 7 miljoen extra sneltests besteld. De kosten voor al deze tests bedragen 50 miljoen euro. Na ongeveer 15 minuten is het resultaat al zichtbaar.

Massaal testen in Zuid-Tirol

Zoals je vrijdag al hebt kunnen lezen, heeft de Italiaanse provincie Zuid-Tirol het afgelopen weekend massaal getest op COVID-19. Doel: de cijfers zo snel mogelijk laten dalen, zodat ook een wintersport straks weer mogelijk is. In de afgelopen drie dagen zijn in totaal 343.227 personen getest, 61,9% van alle inwoners en allemaal vrijwillig. Daarvan testten 3185 personen positief (zo’n 1%). Zij zitten nu allemaal thuis in quarantaine. Volgens de Zuid-Tiroler gouverneur Arno Kompatscher waren er ook veel mensen zonder klachten. Dankzij het tijdig detecteren van deze besmette personen, kunnen ruim 90.000 extra besmettingen worden voorkomen.

Op dit moment gelden er strenge regels in Zuid-Tirol. Skiën is niet mogelijk, maar de gebieden bereiden zich wel voor op de start van het seizoen. Wanneer die start zal zijn, is nog niet duidelijk. Volgens Kompatscher is het nog te vroeg om hierover te praten. Hij hoopt dat alles in januari hervat kan worden.

Ook Oostenrijk plant massale COVID-19 tests

Na Zuid-Tirol is ook Oostenrijk van plan om massaal te gaan testen op COVID-19. Naar verwachting start men op 5 en 6 december eerst met het testen van leraren en begeleiders in de kinderopvang. Het betreft een groep van 200.000 personen in totaal. Daarna zijn op 7 en 8 december 40.000 politieagenten aan de beurt. Daarna een groep met gemeenten waar de infectiewaarden hoog zijn en vlak voor kerstmis mag ook de rest van de bevolking zich vrijwillig laten testen. Aan het begin van 2021 plant men een tweede serie met massatests voor het hele land.

Alternatief voor lockdown?

De sneltests zijn geheel vrijwillig. Toch roept bondskanselier Sebastian Kurz heel Oostenrijk op om dit project te steunen en om er aan mee te doen. Tot er een goed werkend vaccin beschikbaar is, zouden massale COVID-19 testen een alternatief kunnen zijn op een volgende lockdown. Daarnaast zorgt massaal testen ervoor dat het ‘normale leven’ in Oostenrijk sneller kan worden hervat.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in