Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Ook 3-G-regel voor werknemers in Oostenrijk definitief

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De afgelopen dagen is in Oostenrijk overlegd over een mogelijke 3-G-regel voor werknemers. Gisteren bereikte de coalitie een overeenkomst en inmiddels is de officiële verordening afgegeven. Dat betekent dat iedere werknemer die niet alleen werkt, moet aantonen dat hij of zij gevaccineerd, negatief getest of genezen is. Om de niet-gevaccineerde en -genezen mensen hierin tegemoet te komen, blijven de coronatests komende maanden gratis. De regel gaat in vanaf 1 november.

Met het invoeren van deze regel gaat Oostenrijk Italië achterna. Daar geldt al vanaf 15 oktober dat werknemers hun coronabewijs moeten laten zien bij het betreden van hun werkplek. Niet alleen mensen met een kantoorbaan moeten zich aan deze regel houden, ook mensen in de horeca. Wil je komend seizoen in Oostenrijk werken, houd er dan rekening mee dat dit van je gevraagd kan worden.

3-G-regel voor werknemers in Oostenrijk

Om het coronavirus onder controle te krijgen, wordt de 3-G-regel voor werknemers in Oostenrijk ingevoerd. Echter stond de wet deze nieuwe maatregel in de weg en daarover is de regering afgelopen week in overleg gegaan. Uiteindelijk is er een akkoord bereikt: er wordt een 3-G-regel ingevoerd voor werknemers en de coronatests blijven ook na oktober gratis. Dat betekent dat iedereen in Oostenrijk die werkt en met anderen (collega’s of klanten) in contact komt, zijn of haar coronabewijs moet laten zien op de werkplek. Hier vallen dus ook hotels, restaurants, après-ski bars en skischolen onder. Ook Nederlanders die komend seizoen in Oostenrijk aan het werk willen, moeten zich houden aan deze regel.

Mogelijke aanvullende maatregelen

Voor nu weten we alleen dat het zo goed als zeker is dat er een 3-G-regel voor werknemers in Oostenrijk gaat gelden. Maar dat is nog niet alles. Er wordt namelijk ook gesproken over eventuele aanvullende maatregelen. Zo ligt ook de mondkapjesplicht weer op tafel, die in dit geval misschien alleen voor mensen gaat gelden die zich moeten laten testen. Mogelijke aanvullende maatregelen moeten nog duidelijk worden.

Eerste vacatures die vaccinatie eisen

Misschien zagen ze deze maatregel al aankomen of willen ze gewoon het zekere voor het onzekere nemen, maar de eerste vacatures die volledige vaccinatie vragen zijn ook al geplaatst. En dat voordat deze regel ingevoerd is. Zo is de Cin-Cin op zoek naar personeel voor de bar en bediening komende winter en een van de vereisten is dat je volledig gevaccineerd bent. Dit is één voorbeeld en de kans bestaat dat dit bij meer bedrijven een eis wordt. Ook skischolen wordt aangeraden om alleen mensen in dienst te nemen die volledig gevaccineerd zijn.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in