Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Ongeveer 300 lawines in twee dagen in Tirol

Archiefbeeld

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De lawinediensten hebben aangegeven dat er ongeveer 300 lawines hebben plaatsgevonden afgelopen weekend. Op vrijdag en zaterdag stroomden de meldingen binnen bij de lawinediensten. De vers gevallen sneeuw van vorige week en de warmte op dit moment zorgen voor een vergroot lawinegevaar. De autoriteiten waarschuwen dan ook massaal voor de gevaren die op dit moment op de loer liggen buiten de geprepareerde pistes.

“In twee dagen tijd hebben wij 30 georganiseerde missies moeten opstarten. Niet alle lawines worden gemeld, maar je moet er zeker rekening mee houden dat er tien keer zoveel lawines zijn geweest”, aldus Rudi Mair van de lawinedienst van Tirol. Het aantal ongevallen is verbazingwekkend laag in vergelijking met het aantal lawines die hebben plaatsgevonden. Ook voor de komende dagen blijft het lawinegevaar erg hoog. “Als je buiten de piste gaat moet je erg veel verstand hebben van de bergen en moet je zeer goed voorbereid op pad gaan. Wij verwachten dat pas aan het einde van de week het risico wat gaat verminderen”, aldus Mair.

We hebben dit jaar te maken met een uitzonderlijk lange periode met lawinegevaar 3. Vorig jaar was het maximaal een aantal dagen achter elkaar lawinegevaar 3, maar dit jaar heeft dit zelfs een keer een halve maand aangehouden. Vooral de pisteskiërs in vergelijking met de tourskiërs vormen een groot gevaar volgens Mairs, want die zijn niet goed voorbereid. “Probeer de freeride gebieden de komende dagen zoveel mogelijk te vermijden, want veel drukker moeten wij het niet krijgen!”

Bron: TT.at

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in