Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Ongevallen op wintersport in cijfers

Wintersportredacteur

In Oostenrijk alleen al vielen het afgelopen seizoen 28 doden onder wintersporters en raakten 4.573 personen zwaargewond. En dan trekt seizoen 2011/2012 de gemiddelden nog naar beneden. De zevenjarige gemiddelden liggen op 5.905 zwaargewonden en 38 doden. In Frankrijk bezochten in 2011 140.000 wintersporters de dokter naar aanleiding van een ongeluk op de piste. De Europese wintersportlanden verzamelen elk jaar gegevens over ongevallen met een wintersport als oorzaak. Een aantal interessante getallen vind je hier.

Een duidelijk onderscheid in de cijfers is te vinden in het geslacht van de verongelukte wintersporters. Maar liefst 87% van de doden in Oostenrijk zijn mannen en bij de zwaargewonden ligt dit percentage op 63%. De meeste slachtoffers vallen in de maand februari, wat niet gek is gezien de drukte in die maand. Van de geblesseerden in Frankrijk komt 79% voor rekening van de skisport, tegenover 17% van het snowboarden. Interessant om te zien is dat niet minder dan 3,5% van de blessures veroorzaakt wordt door miniski’s. In Zwitserland zijn bij 5% tot 7% van de ongevallen botsingen met anderen de oorzaak.

Franse statistieken geven aan dat 42% van de blessures aan de benen te wijten is. De armen en schouders dragen voor 38% bij aan alle blessures, waarvan schouders 12% voor hun rekening nemen. Nek- en hoofdletsel komt in 7% van de gevallen voor.

In Oostenrijk staan de Duitsers bovenaan als het gaat om doden op de piste, niet iets om trots op te zijn. Jaarlijks sterven gemiddeld 16 Duitse wintersporters aan de gevolgen van een wintersportongeluk. Na Oostenrijkers op de tweede plaats komen Nederlanders op de derde plaats met drie doden per jaar.

De bovenstaande getallen gelden voor op de piste, maar naast de piste gebeuren ook de nodige ongelukken. De afgelopen jaren hebben lawines in Zwitserland voor iets meer dan de helft van het totaal aantal doden gezorgd. Per jaar overlijden in Oostenrijk ongeveer 18 personen naar aanleiding van een lawine. Gemiddeld raken in het land 227 personen per jaar zwaargewond doordat zij in een lawine terecht kwamen.

Uit de cijfers kun je opmaken dat wintersporten zeker niet zonder risico is. Tref daarom de benodigde voorzorgsmaatregelen om het risico op blessures te verminderen. Schaf bescherming aan, maar wees vooral voorzichtig. Overschat jezelf niet en breng anderen niet in gevaar.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in