Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Onderzoek: steeds meer auto’s in de zomer op winterbanden

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Uit onderzoek van BOVAG blijkt dat er deze zomer meer auto’s rondrijden op winterbanden in vergelijking tot de voorgaande jaren. Met 46 procent meer auto’s op zomerbanden is de stijging aanzienlijk. Waar deze stijging vandaan komt? En of dit een goede- of slechte ontwikkeling is? Wij leggen het je uit.

Meer auto’s op winterbanden in de zomer

Van alle onderzochte voertuigen (1248) blijkt uit het onderzoek van BOVAG dat 7,8 procent is uitgerust met winterbanden. Dit is een hoger percentage dan het gemiddelde van 5,5 procent van de afgelopen jaren. Kijkend naar het grotere plaatje zijn dit in Nederland zo’n 730.000 auto’s die op winterbanden rijden in de zomermaanden. In 2020 was dit aantal nog veel lager met zo’n 500.000 auto’s. Er is een stijging van 46 procent te zien.

Onderzoek van BOVAG

Dit recent gepubliceerde onderzoek is uitgevoerd door BOVAG-controleurs. Deze hebben in de maand augustus voertuigen gecontroleerd op parkeerplaatsen in Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Roermond. Van de 1248 gecontroleerde auto’s waren onder 97 personenauto’s een of meerdere winterbanden gemonteerd. Onder bijna 32 procent van deze auto’s zaten vierseizoensbanden.

Goed of slecht?

Zoals je misschien al verwacht is dit geen positieve ontwikkeling. Dit onderzoek laat zien dat autobestuurders op dit moment minder aandacht besteden aan de bandenwissel. Winterbanden zijn gemaakt van zachter rubber dan zomerbanden, wat ervoor zorgt dat je beter kunt rijden op koud, hard of besneeuwd wegdek. Maar, bij hogere temperaturen verslechtert dit effect van winterbanden en is de grip minder, slijten de banden sneller en verbruik je meer brandstof. Daarnaast is ook de remweg langer en de rolweerstand hoger met winterbanden bij hogere temperaturen.

Winterbanden wisselen voor zomerbanden: wanneer, verschil en de risico’s

De reden voor deze ontwikkeling

Wat opviel tijdens het onderzoek is dat de winterbanden vaak worden aangetroffen onder kleinere, oudere auto’s. Deze auto’s rijden vaak minder kilometers en komen hierdoor minder vaak in de garage. Als er geen ‘belangrijke’ reden is om naar de garage te rijden, dan wordt een routinebezoekje overgeslagen. Een andere verklaring kan zijn dat er sinds de pandemie minder geld wordt uitgegeven aan onderhoud van auto’s. Een van de eerste dingen waarop bezuinigd wordt is de bandenwissel.

Vierseizoensbanden erg populair

Uit het onderzoek blijkt ook dat vierseizoensbanden populairder zijn dan ooit. Bijna 32 procent van de personenauto’s uit het onderzoek zijn uitgerust met dit soort banden. Voor welk soort auto’s vierseizoensbanden het gunstigst zijn? Vooral voor auto’s met een laag of gemiddeld kilometeraantal per jaar zijn dit soort banden geschikt. Deze band heeft een combinatie van de eigenschappen van winter- en zomerbanden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in