Een skipas is niet goedkoop, dat weet elke wintersporter. Maar hoe komt het dat de prijzen van skipassen overal ongeveer gelijk zijn? In de grotere skigebieden betaal je voor een dagpas overal zo’n 50 tot 53 euro. Is dat niet opvallend? De grote baas van de Oostenrijkse concurrentiecommissie, Theodor Thanner, vindt dat wel en is voornemens daar onderzoek naar te doen.
Wat Thanner vooral opvallend vindt is dat de skigebieden dezelfde prijzen hanteren en het aantal pistekilometers daar niets mee te maken heeft. Zo betaal je evenveel voor een skipas in een gebied met 270 kilometer aan piste als in een gebied met 143 kilometer piste. Is dat gerechtvaardigd? En zijn er niet misschien prijsafspraken gemaakt? Dat is in ieder geval het onderzoeken waard.
Onderzoek wijst uit dat het duurste Oostenrijkse skigebied Kitzbühel is. Daar betaal je dit jaar 53 euro voor een skipas. Daarachter komen Arlberg, Ischgl, het Skicircus en Solden met 52 euro. Andere skigebieden rekenen ook tussen de 50 en 51,50 euro voor een dagpas voor volwassenen. Is dat toeval?
Megaskipassen en fusies
Wat ook het onderzoeken waard is volgens Thanner zijn de megaskipassen. Zo kun je namelijk skipassen kopen voor het gehele Salzburgerland of Tirol. Valt dat niet onder kartelafspraken? Of als skigebieden samengaan en dan ineens dezelfde prijs gaan hanteren, is dat oké?
Het resultaat van het onderzoek laat nog even op zich wachten, maar interessant is het zeker. Als blijkt dat er kartelafpraken gemaakt zijn dan kan dat grote gevolgen hebben. Twee jaar terug werden bijvoorbeeld skiwinkels in St. Anton veroordeeld wegens illegale prijsafspraken. Dat heeft ze toen veel geld gekost.