Afgelopen weken was de langste periode dat het lawinegevaar op waarschuwingsniveau 4 of hoger lag. Van 4 tot 16 januari gold in de Ybbstaler Alpen minstens niveau 4. Gedurende deze periode gold zelfs drie dagen lang waarschuwingsniveau 5, de hoogste op de vijfdelige schaal. Inmiddels is het waarschuwingsniveau minder geworden, maar er blijven nog steeds risico’s op lawines.
Waarschuwingsniveau verminderd
Het waarschuwingsniveau voor lawines is inmiddels in een groot gedeelte van Oostenrijk een stuk minder geworden. Maar zelfs met waarschuwingsniveau 1 of 2 is het momenteel niet ongevaarlijk in de bergen. Het is niet mogelijk om te zeggen dat er geen kans op lawines is. Het kan namelijk met de huidige sneeuwhoeveelheid heel goed zijn dat er lawines ontstaand door skitoeristen. Wanneer zij zich op steile hellingen van meer dan 30 graden begeven kunnen zij een lawine veroorzaken. Daarnaast bestaat de kans op sneeuwlawines, deze doen zich alleen wanneer het dooit.
Fout: Contact formulier niet gevonden.
Grens van Oostenrijk en Italië
Op de grens van Oostenrijk en Italië geldt momenteel een waarschuwingsniveau van 2 á 3. Wanneer er in dit gebied een lawine ontstaat, kan deze snel uitgroeien tot een grote lawine. Lawines kunnen voornamelijk ontstaan op de plekken waar ondiepe sneeuw opeens overgaat in een diepe laag sneeuw, bijvoorbeeld bij geulen. Deze lawinegevoelige plaatsen zijn vrij gangbaar en nauwelijks herkenbaar, zelfs voor het getrainde oog.
[dfp_native_ad]
Hou de prognoses in de gaten
Wanneer je toch besluit om buiten de pistes te gaan, zorg dan dat je goed op de hoogte bent van het lawinegevaar. Lawinewaarschuwingsdiensten vernieuwen iedere dag de prognose op hun websites. Skiërs kunnen met behulp van deze prognoses hun tocht plannen. Naar verwachting verandert er weinig in de voorspellingen. De kou houdt in wezen de huidige omstandigheden in stand. Het lawinegevaar ligt tot minstens het midden van de week in het bereik van niveau één of twee.