Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Nieuwe ontwikkelingen liftverbinding Sillian-Sexten

Wintersportredacteur

Er zijn nieuwe ontwikkelingen bij het liftproject Sillian-Sexten! Al jaren zijn ze in de regio bezig om een liftverbinding te realiseren tussen het Italiaanse Sexten en het Oostenrijkse Sillian. De officieel ingediende plannen zijn onder de loep genomen en worden nog niet goedgekeurd. Er moeten meer onderzoeken komen en plannen moeten worden aangepast voordat de bouw kan beginnen.

Rapport nog niet goedgekeurd

In de zomer van 2021 zijn er verschillende keuringen en rapporten opgesteld. Deze zijn maanden lang beoordeeld en in maart herzien opnieuw ingeleverd. In deze rapporten staat onder andere informatie over het milieu, wat de lift op gaat leveren en wat de kosten zijn. De staat heeft in maart al opdracht gegeven tot verbetering van de milieueffectrapportage (MER). Maar, nu blijkt dat deze toevoegingen nog niet voldoende zijn voor een goedkeuring. Op het gebied van waterbeheer en soortenbescherming schiet het rapport nog tekort. De exploitanten moeten dus weer in het papierwerk duiken om het rapport te optimaliseren. De exploitanten staan open voor nog meer optimalisatie in de rapporten en zullen samen met de vertegenwoordigers samenwerken om tot een goedgekeurd rapport te komen. De vertegenwoordigers reageren op de afkeuring in de Tiroler Tageszeitung.

Uitstel tot september

Om extra documenten en rapporten aan te kunnen leveren vragen de exploitanten nu om uitstel tot september om het rapport weer in te dienen. Om te kunnen voldoen aan alle verzoeken van de autoriteiten moeten experts nog eens aan de slag. Een volgende stap in het project wordt pas einde 2024 verwacht. In de Tiroler Tageszeitung staat beschreven dat het de vertegenwoordigers gaat om kwaliteit in plaats van snelheid. Goedkeuring van de autoriteiten is echt nodig.

Discussie over de liftverbinding

Er zijn zowel voor al tegenstanders van de liftverbinding SillianSexten in de regio. Waar de Tiroolse SPÖ-leider een duidelijk voordeel ziet bij dit project, zijn er ook veel tegenstanders. De SPÖ-leider denkt dat het skigebied Sillian zal verdwijnen zonder de verbinding. Daarbij verdwijnen er ook belangrijke banen en bedrijven. Recht tegenover hem staan onder andere de Groenen en onder andere staatsraadlid Gerber, verantwoordelijk voor economie en toerisme. Volgens Gerber is de tijd voor nieuwe skigebieden en ontwikkelingen op de gletsjers voorbij.

Project liftverbinding Sillian-Sexten

Een eventuele verbinding tussen Sexten en Sillian kan veel voordelen voor de omgeving opleveren. De nieuwe lift creëert werkgelegenheid, maar ook meer inkomsten. Voor de bouw worden veel bestaande middelen en systemen gebruikt en bovendien komt de nieuwe lift centraal te liggen. Zo is er een goede verbinding met het openbaar vervoer in Sexten en kun je vanaf het treinstation in Sillian direct in de lift stappen.

Vind jij dat de verbinding er moet komen?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in