Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Nieuw GPS systeem zorgt in St. Johann voor besparing kunstsneeuw

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Een mooie ontwikkeling in St. Johann: het liftbedrijf zet bij de pistepreparering een nieuw GPS systeem in. Het gevolg is dat men direct een overzicht krijgt van de precieze sneeuwhoogtes en zo bespaart op kunstmatige besneeuwing. Top dus.

Zoals je weet is skiën zonder kunstsneeuw bijna niet meer mogelijk. Tegelijkertijd kost dat ook veel geld. Manieren om geld te besparen zijn dus altijd welkom. In St. Johann hebben ze om geld te besparen een systeem van een kwart miljoen aangeschaft.

Om de piste optimaal te prepareren helpt het systeem een handje. Een door GPS ondersteund systeem kan de bestuurder van de pistenbully’s direct laten zien waar hoeveel sneeuw ligt. Kleuren geven dat aan. Blauwe plekken wijzen te veel sneeuw aan en rode juist te weinig. Om een overzicht van de sneeuwhoogte werd in de herfst de complete berg met lasers gescand. Middels satellietbeelden wordt dan de afstand tussen de pistenbully en de berg bepaald, waardoor de sneeuwhoogte zichtbaar wordt.

Foto: ORF
Foto: ORF

Volgens de chef van het liftbedrijf is het systeem een goede investering geweest. Dankzij het systeem wordt rond de 10 procent bespaard op kunstsneeuw. Dat zou betekenen dat het systeem zich binnen drie jaar zou terugbetalen.

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in