Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Nederlanderse wintersporters vinden skiën zonder helm een no-go

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Uit een onderzoek van Allianz Direct blijkt dat 65% van de Nederlandse wintersporters het niet dragen van een skihelm not-done vindt. Toch zijn er nog steeds een paar wintersporters zonder onderweg. Dit terwijl 36% weleens gewond is geraakt tijdens de wintersport, en 23% weleens een ongeluk op de piste heeft gehad. In dit onderzoek zijn meerdere interessante conclusies getrokken over het gedrag van Nederlandse wintersporters.

Veiligheid op de piste

Met de voorjaarsvakantie voor de deur kunnen we niet genoeg wijzen op veiligheid op de piste. Wintersport is een gevaarlijke sport waarbij veel mis kan gaan als er niet goed gehandeld wordt. Zo zijn de FIS-pisteregels bijvoorbeeld van groot belang op de pistes. Uit een kwantitatief online onderzoek, uitgevoerd door DirectResearch in opdracht van Allianz Direct, blijkt dat veel Nederlanders wel veiligheidsmaatregelen nemen, maar dat er ook genoeg ruimte voor verbetering is.

51% van de wintersporters die meegedaan hebben aan het onderzoek doen vooraf aan een wintersport extra trainingen in de sportschool om blessures te voorkomen. Ook gaat 84% nooit alleen de piste op en checkt driekwart van de Nederlanders hun verzekering voor vertrek. Ook zegt 65% geen alcohol te drinken in de après-ski als ze nog een dalafdaling moeten maken.

Denk jij hier wel aan?

Uit het onderzoek zijn ook enkele punten gebleken waar nog ruimte voor verbetering is bij de Nederlandse wintersporter. Zo heeft 41% van de wintersporters geen pistekaart bij zich op de piste, en weet 30% eigenlijk niet welk nummer van de pisteredding ze kunnen bellen als er een noodgeval is.

Off-piste

In het onderzoek kwam ook een deel over off-piste skiën voor. Zo blijkt dat bijna een kwart van de wintersporters weleens off-piste skiet, waarbij veel meer mannen dan vrouwen dit avontuur aangaan in de skigebieden.

Onverantwoord gedrag op de piste

66% van de Nederlandse wintersporters vindt het onverantwoord als onervaren skiërs/snowboarders geen les nemen. Ook vindt 65% dat het niet kan dat mensen geen skihelm dragen tijdens het afdalen. Volgens het onderzoek draagt 26% van de Nederlanders geen skihelm, maar dat geloven wij niet. De combinatie van alcohol en skiën/snowboarden worden door 63% als onverantwoord beschouwd. Verder is er ook nog 61% die het niet verstandig vindt dat andere wintersporters off-piste gaan, en 46% is het niet eens met de mensen die alleen onderweg zijn op de piste.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in