Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Natte sneeuwlawine bereikt skipiste in skigebied Nordkette

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Gistermiddag werden de hulpdiensten opgeroepen in Innsbruck na een lawine in het skigebied Nordkette. De natte, smeltende sneeuw begon te schuiven boven piste 6a, op zo’n 2000 meter hoogte. Ongeveer 200 meter lager kwam de sneeuwmassa tot stilstand. Een grote zoekactie werd opgestart.

Natte sneeuwlawine bij Innsbruck

Rond 13.40 uur werd de Tiroler pistereddingsdienst bij de Nordkettebahn in Innsbruck opgeroepen. In het skigebied Nordkette, boven piste 6a (Langes Tal), werd een lawine getriggerd. De natte sneeuw begon te schuiven onder de lawinebarrière en bereikte vervolgens de piste. De lawine ontstond op ongeveer 2000 meter hoogte en de sneeuwmassa schoof zo’n 200 meter naar beneden. De breedte van de lawine was ongeveer 50 meter.

Hulpdiensten in actie

Men kon niet uitsluiten dat er iemand terecht was gekomen in de lawine en daarom werd er een grote zoekactie opgezet. Verschillende helikopters en een team met lawinehonden kwam in actie. Ook werd de Alpenpolitie en bergreddingsdienst in Innsbruck gewaarschuwd. Nadat de lawinekegel verschillende keren werd doorzocht, kon uiteindelijk rond 15.30 uur de conclusie worden getrokken dat niemand gewond of betrokken is geraakt bij deze lawine.

Lawine door milde weersomstandigheden

De weersituatie van de afgelopen weken heeft waarschijnlijk voor een onstabiel sneeuwdek gezorgd in het skigebied Nordkette. De combinatie van milde temperaturen en een verse laag sneeuw zorgt voor een fragiel sneeuwdek. De kans dat er een lawine op een piste terecht komt is niet groot, maar uitzonderingen kunnen voorkomen. In de regio Innsbruck is de weersituatie erg wisselend geweest. Soms viel er een laagje sneeuw de afgelopen weken en daarna werd het weer uitzonderlijk warm. Inmiddels zijn de temperaturen zo opgelopen, dat het sneeuwdek aan het einde van de skidag onder de 2000 meter erg nat is. De zon en warmte zorgen voor verlies van de stevigheid van het sneeuwdek, vooral op zonnige hellingen.

Het lawinewaarschuwingniveau staat op dit moment op 1 of 2 op de schaal van de 5 in heel het Alpengebied. Aan het begin van de dag geldt voornamelijk niveau 1, aan het einde van de dag vaak niveau 2. Dit betekent dat er een gematigd gevaar is. Meer informatie ›

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in