Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Miljoeneninvestering in Chur: nieuwe lift en panoramarestaurant

nieuwe lift Zwitserland

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Er liggen grote plannen voor een nieuwe lift in Chur. En niet alleen een nieuwe lift, er moet ook een nieuw panoramarestaurant komen. Het Zwitserse skigebied heeft bekend een miljoeneninvestering te willen doen in de verbetering van het gebied. Zo wordt volgens de plannen de huidige lift naar de Brambrüesch vervangen door een 10-persoonsgondel met en extra middenstation. Het nieuwe panoramarestaurant wordt bij het tussenstation gebouwd. De verwachting is dat het project voor de winter 2026/2027 klaar is. Meer details over het project en de nieuwe lift in Chur lees je hieronder.

De Chur-Brambrüesch, een nieuwe lift in Chur

De Zwitserse stad Chur biedt toegang tot een klein skigebiedje dat vooral in trek is bij families. Via twee liften bereik je de huisberg van de stad, de Brambrüesch. Eerst stap je in de 45-persoonsgondel van Chur naar Känzeli, vervolgens in de 4-persoonsgondel naar de Brambruësch. Daar komt de komende jaren als het goed is verandering in. De oude gondels worden vervangen voor een nieuwe lift in Chur. De twee liften maken plaats voor één lange gondel met tussenstation, genaamd Fülian. De 10-persoonsgondels brengen vakantiegangers en locals snel en comfortabel van de stad naar boven. Daarnaast komt er bij het tussenstation nog een nieuw panoramarestaurant. Een groot project waar de stad ruim 24,4 miljoen CHF, omgerekend zo’n 23,5 miljoen euro, voor opzij legt. Maar voor het zover is, moeten de plannen nog worden goedgekeurd. Naar verwachting gebeurt dat in 2025, waarna meteen met de bouw wordt begonnen. Als alles volgens planning gaat, kan de nieuwe lift in 2026/2027 in gebruik genomen worden.

Feiten en cijfers van de nieuwe lift in Chur

De nieuwe lift in Chur is een flinke verbetering voor het skigebied. Gezien het feit dat er ook veel families met (kleine) kinderen voor hun wintersport naar de Zwitserse stad komen, biedt de nieuwe Chur-Brambrüesch lift een uitkomst. Nu moet je nog overstappen van de ene op de andere gondel, straks kun je gewoon blijven zitten en komt er een tussenstation in plaats van de overstap. Ideaal. Bovendien ben je straks nog sneller boven ook, dus meer tijd op de latten. Alle cijfers en feitjes van deze nieuwe lift in Chur hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Soort lift: gondel
  • Aantal personen per gondel: 10
  • Hoogte dalstation: 595 meter
  • Hoogte bergstation: 1597 meter
  • Lengte traject: 2060 meter
  • Hoogteverschil: 1002 meter
  • Snelheid: 6 meter per seconde
  • Duur rit: 6:20 minuten
  • Capaciteit: 1400 personen per uur
  • Fabrikant: Garaventa

Lees ook: nieuwe liften voor de Zillertal Arena

Ook nieuw panoramarestaurant onderdeel van het project

Behalve de nieuwe gondel staat er nog meer op de planning voor Chur. Ook moet er een nieuw panoramarestaurant komen, bij het nieuwe middenstation van de lift. Dit is natuurlijk niet voor niets een panoramarestaurant. Vanuit het restaurant heb je straks een prachtig uitzicht op onder andere het Rijndal en de kleine vallei Schanfigg. ’s Winters kun je vanaf hier met de rodel naar beneden en ook ’s zomers zijn er verschillende activiteiten mogelijk.

Wintersport in Chur

Chur is een familievriendelijk skigebied in het Zwitserse kanton Graubunden. Het is een bijzondere wintersportbestemming om meerdere redenen. Vanuit de stad kun je direct het gebied op de Brambrüesch bereiken. Hier ligt zo’n 20 km aan pistes waar je heerlijk op kunt skiën en ook zijn de pistes van skigebieden Feldis en Pradaschier vanaf hier te bereiken via de Dreibündenstein. Het gebied beschikt over een goede skischool en door het kleine formaat en het feit dat het compact en overzichtelijk is, is het een perfect gebied voor families met kleine kinderen. Toch komen mensen hier ook voor de vele andere winterse activiteiten die je hier kunt ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan winterwandelen en sneeuwschoenwandelen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in