Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Miljarden geïnvesteerd om de Zwitserse gletsjers te redden

Uitzicht op Gletsjer Saas Fee

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De afgelopen maanden waren de gletsjers voornamelijk negatief in het nieuws. Door de hoge temperaturen smelten de gletsjers steeds meer. Er is zelfs duidelijk geworden dat de Zwitserse gletsjers de afgelopen 85 jaar voor de helft zijn geslonken. De Zwitserse overheid wil nu actie gaan ondernemen. Dit wordt gedaan met een plan wat de gletsjers zou kunnen redden van verdwijning.

Plan voor Zwitserse gletsjers

De Zwitserse overheid gaat CHF 3.2 miljard (3,35 miljard euro) investeren in een klimaatactiepakket. Dit alles om de voorspelling dat de gletsjers nog voor het einde van de eeuw verdwijnen tegen te gaan. Daarnaast is het doel ook dat Zwitserland zelf energie kan opwekken in de toekomst.

Het geld zal onder andere gaan naar het vervangen van fossiele brandstofsystemen met duurzame alternatieven. Daarnaast naar de isolatie en renovatie van gebouwen en het subsidiëren van een netwerk fotovoltaïsche installaties (zonnepanelen) in de Alpen. Binnenkort wordt er in het Zwitserse parlement gesproken over concrete plannen voor de Zwitserse gletsjers en om hoe dit langetermijndoel te behalen is.

‘Glacier Initiative’

De toegezegde uitgaven zijn mede te danken aan het ‘Glacier Initiative’. Het Glacier Initiative is een initiatief van campagnevoerders in Zwitserland met als doel om Zwitserland zo duurzaam mogelijk te maken. Het initiatief bestaat al sinds 2019. Zij zijn het nu eens met de nieuwe maatregelen en denken dat deze zullen helpen om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te behalen. Uiteindelijk wil het Glacier Initiative dat Zwitserland helemaal geen broeikasgassen meer uitstoot en dat er een verbod komt op fossiele brandstof in 2050.

Lees ook: Vliegtuigwrak op de Aletsch Gletscher na 54 jaar gevonden

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in