Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Milde temperaturen zorgen voor zwak sneeuwdek en lawinegevaar

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De Tiroolse lawinewaarschuwingsdienst wijst de wintersporters op een verhoogd lawinegevaar. Dit komt door de milde temperaturen na de sneeuwval van de afgelopen tijd. De smeltende sneeuw zorgt voor een verzwakt sneeuwdek en een verhoogd risico op lawines. Let vooral buiten de piste goed op!

Verhoogd lawinegevaar

Spontane lawines zijn waarschijnlijker de komende periode, aldus het lawinebericht van Lawinen.report. Vooral als je van plan bent buiten de piste te gaan wintersporten is een goede planning, kennis en voorbereiding uiterst belangrijk. Zorg voor de juiste timing en geschikte uitrusting, daarnaast is ook ervaring in dit soort situaties van belang. Voor een lawine zijn er verschillende ingrediënten nodig. De combinatie van een zwak sneeuwdek, daarboven een ‘plank’ met vastere sneeuw en steil terrein is een van de mogelijke oorzaken voor een lawine. Meestal hebben plekken waar lawines uitbreken een helling van minimaal 30 graden.

Alle ingrediënten voor een lawine zijn op dit moment aanwezig, de ‘plank’ is de laatste dagen gevormd door verse sneeuw (stuifsneeuw) die door de wind is verplaatst, daaronder vormt een vaste laag. Daarnaast zorgen de milde temperaturen voor een verzwakt sneeuwdek.

Waar is de kans op lawines het grootst?

Je moet extra goed opletten voor lawines op schaduwrijke hellingen die liggen tussen de 2000 en 2400 meter. Denk daarbij bijvoorbeeld aan westelijke en oostelijke hellingen. Op zonnige hellingen is de sneeuw door de zon al een massa geworden waardoor er minder kans is op schuiven. Op schaduwrijke hellingen is dit echter nog niet het geval, hier is de kans op lawines dus het grootst. Er geldt momenteel een lawinegevaar 3, wat behoorlijk hoog en gevaarlijk is op een schaal van 5.

Lees ook: Lawine in Kappl: persoon met heli afgevoerd

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in