Nieuwsalert per mail ontvangen

Met de boot de bergen in

Ski & Sail Hjoerundfjorden (Foto: Sverre Hjørnevik)

Wellicht ken je het van freeride video’s, maar als je de mogelijkheid hebt is het zeker een aanrader om zelf te ervaren: met de boot de Noorse bergen in. Op 2 uur vliegen van Amsterdam stap je in Ålesund de zeilboot op om vervolgens enkele dagen in een sprookje te leven. Een sprookje waarin hard gewerkt moet worden, dat dan weer wel.

De Noorse fjorden en bergen zijn ontzettend mooi en dat zie je al direct als je met het vliegtuig over het water tussen de fjorden door schiet. Op dat moment zie je ook meteen ontzettend veel mogelijkheden om te touren, direct vanaf het water. Een boot is dan wel een vereiste en daarvoor worden ‘Ski & Sail’ reizen aangeboden met het kuststadje Ålesund als starthaven.

Skitocht met de mooie Hjørundfjord op de achtergrond (Foto: Sverre Hjørnevik) 

Goed getrainde volwassenen
Misschien tegen de verwachting in, maar het zijn niet de jonge adrenaline junkies die in de meerderheid zijn op de vissersboot van Stein Magne Hoff. “Velen van hen zijn meer dan 50 jaar oud, maar goed getraind. De excursies naar de toppen zijn veeleisend, zegt de vroegere sportschooleigenaar die nu net als andere bedrijven vanuit Ålesund de Ski & Sail reizen aanbiedt.

“Ik neem groepen van zes tot twaalf personen mee op tochten die drie tot zeven dagen duren. Elke dag beklimmen wij een nieuwe bergtop. Sommige van deze bergen zouden onbereikbaar zijn zonder boot”, vertelt Hoff, die actief is in de Hjørundfjord.

7000 meter hoog
De gekozen toppen zijn afhankelijk van het weer, de wind en de sneeuwcondities. Gedurende een week wordt normaal gesproken 5000 tot 7000 meter aan hoogte afgelegd. Op dit moment neemt Hoff voornamelijk Noren mee naar de fjorden die houden van topwandelingen en freeride skiën, maar ook de belangstelling uit het buitenland neemt toe dankzij de mediareportages. Bekijk bijvoorbeeld eens de aflevering van Salomon Freeski TV.

Alles inclusief
Aan boord van de boot worden drie maaltijden per dag geserveerd en ook de nodige drankjes zijn aanwezig. De maaltijd worden het liefst bereid met lokale voeding die een korte weg heeft afgelegd. Dit betekende, dat toen ik er was, de vis direct uit het water bereid werd. Nergens wordt op bespaard en ook op culinair gebied krijg je waar voor je geld. Voor ongeveer 14.000 Noorse kronen (€ 1600,-) per persoon heb je een week lang lekker eten en drinken, overnachtingen op de boot, vervoer, unieke belevenissen en dat onder leiding van gekwalificeerde berggidsen.

Skiën zonder boot
Naast de Ski & Sail trips is het in de buurt van Ålesund ook heel goed mogelijk om te skiën in reguliere skigebieden. Ik ben in het mooie Stranda geweest, maar met de Alpenpas kun je skiën in acht skigebieden in Nordvestlandet. Niet alleen de gevorderde skiërs die de doelgroep zijn voor de Ski & Sail trips kunnen hier hun ei kwijt, maar wintersporters van alle leeftijden en niveaus. In totaal staan er met de Alpenpas 36 liften en 60 afdalingen tot je beschikking. De skigebieden liggen allemaal op een korte autorit afstand van de jugendstil-stad Ålesund, dat een mooie uitvalsbasis is voor de vakantie.

Combinatievakantie
Een combinatie tussen de Ski & Sail vakantie en een gezinsvakantie is ook denkelijk. Als manlief een paar dagen de boot op wil, kan vrouwlief met de kinderen van de Alpenpas gebruik maken. De Noorse krant Dagbladet raadt hiervoor Hotel Brosundet aan, één van de mooiste hotels van Noorwegen waar je zelfs in een vuurtoren kan slapen. Ook daar ben ik geweest en ik kan niet anders dan het eens zijn met de krant. Na de Ski & Sail trip sluit de man daarna aan bij de familie voor de rest van de vakantie. Maar we denken niet ouderwets, ook de vrouw zou mee kunnen gaan op de boot waarbij de man op de kinderen past. En een dagje geen zin om te skiën? Dan kun je shoppen in de mooie stad Ålesund of wat cultuur opsnuiven, want van beiden is er genoeg.

Brosundet, volgens Dagbladet een van de mooiste hotels van Noorwegen (Foto: Steve Røyset)

Er valt nog veel meer te vertellen over vakanties in Noorwegen, maar eigenlijk moet je er gewoon zelf een keer heen. Ben je geïnteresseerd in een vakantie in Noorwegen, ga dan naar visitnorway.com/ontdekalesund.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in