Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Meerdere lawines, waaronder twee met dodelijke gevolgen

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Afgelopen weekend waren er meerdere lawines in de Alpen. De schommelende temperatuur speelt hierin een belangrijke rol. De sneeuwmassa’s begonnen op verschillende plekken in Oostenrijk te schuiven. Twee wintersporters zijn bij een lawineongeluk om het leven gekomen.

Twee lawines in het Sellraintal

Zaterdagochtend kwam een toerskiër om het leven bij St. Sigmund im Sellrain. Op de Gaiskogel in Kühtai werd een 28-jarige Duitse vrouw begraven onder een sneeuwmassa. Rond 11.20 uur bereikten ze samen met haar partner de top, waarna er een ski van de wintersporter werd weggeblazen door de wind. Haar partner besloot de ski, die zo’n 200 meter naar beneden was gevallen, te halen. Toen hij bij de ski was en weer terug omhoog wilde klimmen, werd er een lawine getriggerd. De lawine zorgde ervoor dat de 28-jarige werd bedolven onder de sneeuw, haar partner werd niet meegesleurd. Haar lichaam is gevonden door het reddingsteam dat in actie kwam met een helikopter, leden van de bergredding, de alpenpolitie en een hondenteam. De actie was erg lastig door het steile terrein. Hulp mocht niet meer baten, de vrouw overleed op de berg.

Gedurende de dag zijn er meerdere lawines gemeld in de regio. In de middag gebeurde er nog een lawine op de Kraspresspitze in St. Sigmund im Sellrain. Drie toerskiërs zijn deels onder de sneeuw bedolven, ze konden zichzelf gelukkig in veiligheid brengen.

Lawine op de Pitztaler Gletscher

Ook op de Pitztaler Gletscher is er afgelopen weekend een lawine getriggerd. Vier Duitsers raakten betrokken bij deze lawine. In de ochtend waren de wintersporters off-piste onderweg en rond 11.40 uur skieden ze vanaf de Wildspitzbahn over een steile helling naar beneden toen achter hen het sneeuwdek begon te schuiven. Twee mannen zijn meegetrokken door de sneeuw, een is volledig begraven en de andere deels. Er is onmiddellijk een zoekactie gestart en beide wintersporters zijn gevonden en gered. Een wintersporter lag zo’n 10 minuten onder de sneeuw. Bij deze lawine raakte een van de wintersporters gewond, hij is naar het ziekenhuis in Zams gebracht.

Lawine in het Lechtal

Zaterdag rond 11.00 uur is er ook een lawine in het Lechtal gemeld. Twee toerskiërs kwamen in een lawine van ongeveer 100 meter breed en 200 meter lang terecht. Deze lawine gebeurde onder de Alples-Pleis-Spitze. De twee mannen konden zichzelf bevrijden en bleven ongedeerd.

Dodelijk lawine-ongeluk in Silvretta Montafon

Zaterdag gebeurde er ook een tragisch ongeluk in Silvretta Montafon. Een 54-jarige toerskiër kwam om het leven door een lawine in het skigebied. De 54-jarige had samen met nog een wintersporter net de top van hun tocht bereikt toen er onder hen een scheur ontstond in het sneeuwdek. Op 3200 meter hoogte ontstond er een ‘Wechtenabbruch’ (uiterst verraderlijk fenomeen wat vaak lastig te zien is voor bergklimmers en toerskiërs. Een Wächte is een zware verdikking van de sneeuw op randen het hoge bergketens. Bij een Wächtenabbruch breekt dit stuk af als je erop stapt). Terwijl de ene wintersporter door te springen uit de gevarenzone kon ontsnappen, lukte dat de 54-jarige niet. Hij is zo’n 400 meter de diepte in gesleurd en bedolven onder de sneeuw. Door dit incident ontstond er ook een lawine op de plek, hierdoor werd hij nog eens 200 meter naar beneden gesleurd. De reddingsdienst kwam in actie, maar deze konden alleen vaststellen dat de wintersporter overleden was.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in