Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Meerdere lawines in Oostenrijk waaronder één dodelijke

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Heel veel sneeuw in de Alpen resulteerde in een hoog lawinegevaar gisteren. De sneeuw kwam afgelopen vrijdag en zaterdag met bakken uit de hemel. Helaas met als gevolg meerdere lawines in Oostenrijkse skigebieden. Onder andere op de Mölltaler Gletscher, in Hochfügen, in Jochberg en in Obertauern begon de sneeuw te schuiven en raakten wintersporters betrokken bij lawines.

Dodelijk ongeluk op de Mölltaler Gletscher

Een 51-jarige Tsjech is zondag dodelijk verongelukt na een lawine op de Mölltaler Gletscher. Hij skiede off-piste door toen het noodlot toesloeg. Er kwam een stuk sneeuw, van ongeveer 150 meter breed en 300 meter lang, los en de wintersporter werd door de lawine meegetrokken. Hij is na enkele minuten onder de sneeuw getraceerd door twee andere freeriders, dankzij zijn lawinepieper. Deze hebben hem bevrijd en de reddingsketen in gang gezet. De bergredding kwam met onder andere 36 leden in actie en was al snel ter plaatse. Ondanks de onmiddellijke reanimatie kwam de hulp voor de man te laat. Hij is afgelopen zondag op de berg overleden.

Lawine in Obertauern

In Obertauern in het gebied van de Seekarspitze (2217 meter) werd zondagmiddag ook een lawine getriggerd. Een grootschalige zoekactie is opgezet op te zoeken naar twee mensen. Aldus getuigen leek het alsof vier wintersporters betrokken raakten bij de lawine, twee waren mogelijk begraven. Een grote operatie is opgezet om de twee te zoeken. Daarbij kwamen bergredders uit Obertauern en Radstadt, drie hondenteams, de Alpenpolitie en drie helkopterteams in actie. De situatie in het skigebied was erg onduidelijk en rond 15.00 uur was er nog niemand gevonden. In de middag werd de actie afgeblazen toen er ook geen melding van vermissing bij de politie binnenkwam.

Reddingsdienst in actie in Jochberg

Ook in het district Kitzbühel kwam de reddingsdienst gisteren in actie in Jochberg. Kort na 11.00 uur op zondag skiede een oudere man in het gebied rond de Steinbergkogel. Er kwam een lawine naar beneden die de man meetrok en gedeeltelijk begroef. Hij wist zichzelf uit de sneeuwmassa te bevrijden en heeft gelukkig alleen handletsel overgehouden aan deze lawine. Hij is naar het ziekenhuis in Kufstein gevlogen.

Lawine in Hochfügen

In Hochfügen is een onbekende wintersporter meegesleurd en bedolven onder de sneeuw van een lawine. Getuigen zagen het ongeluk en kwamen meteen in actie. Zo kon de wintersporter gered en bevrijd worden uit de sneeuw. Hij werd zo’n 30 meter meegesleurd en tot de borst begraven.

Hoog lawinegevaar

Afgelopen weekend stond de schaal van het lawinegevaar in Tirol en Vorarlberg in Oostenrijk op 4 uit 5. Ook in Zwitserland was het gevaar groot in onder andere Graubünden en Wallis. De verse losse sneeuw op de bergen en pistes is gevaarlijk zonder preparatie. Alleen met veel ervaring en kennis is het mogelijk om in dit soort situaties off-piste te skiën. De lawinewaarschuwingsdienst raadt sneeuwsporten op steile hellingen boven de 2000 meter ook vandaag nog af. De grote hoeveelheden losse sneeuw kunnen op elk moment beginnen te schuiven. Bekijk de actuele waarschuwingen via:

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in