Nieuwsalert per mail ontvangen

Meer zware botbreuken op de piste dit jaar

Wintersportredacteur

De zware sneeuwval van januari zorgt voor genoeg sneeuw in de skigebieden en uitstekende pistes. De pistes zijn voorzien van een goede basislaag en aangezien het elke nacht vriest, blijven ze ook goed en kunnen de wintersporters dagelijks genieten van harde pistes. Helaas hebben deze harde pistes ook een negatieve kant. Er komen dit jaar namelijk meer zware botbreuken voor bij ongelukken dan in andere jaren.

Drukke tijd voor de ziekenhuizen

Nu het wintersportseizoen vol in gang is, betekent dat ook dat de drukste tijd van het jaar voor de traumahelikopter is aangebroken. Alleen al het ziekenhuis in Zell am See ontvangt gemiddeld tien keer per dag gewonden vanuit de helikopter. Tel daar dan nog de mensen bij op die met eigen vervoer of met een ambulance worden gebracht. Je snapt dan wel dat het dagelijks spitsuur is in het ziekenhuis. Per dag ontvangt het ziekenhuis zo’n 100 tot 120 gewonden.

Niet meer ongelukken dan normaal

De vele sneeuw heeft niet voor meer ongelukken dan normaal gezorgd. Vanwege het hoge lawinegevaar komen er zelfs minder gevallen binnen van ongelukken buiten de piste. Normaal gesproken komen er ook dagelijks mensen binnen die in het bos of tussen de rotsen zijn gevallen, maar die zijn er dit jaar minder. Dit toont gelukkig aan dat veel mensen wel naar de lawinewaarschuwingen hebben geluisterd.

 

Goede pistes zorgen voor meer snelheid

Nu de pistes er zo goed bij liggen en er weinig bulten ontstaan, worden mensen enthousiaster tijdens het skiën. Ze gaan harder en nemen meer risico’s. Helaas heeft dit regelmatig nare gevolgen waarbij zware botbreuken en zelfs ‘speciale’ botbreuken of ontwrichtingen.

Grootste drukte moet nog komen

De grootste drukte voor de ziekenhuizen komt vanaf volgende week. De voorjaarsvakantie van Nederland en een deel van Duitsland zorgt namelijk niet alleen voor topdrukte op de pistes. Ook de ziekenhuizen hebben dan de drukste periode van het seizoen. De ziekenhuizen bereiden zich erop voor en vanaf komend weekend staan er meer artsen, ambulances en traumaheli’s klaar om te helpen waar het nodig is. Laten we hopen dat het allemaal meevalt en dat iedereen kan genieten van een heerlijke week wintersport volgende week!

Skilessen kunnen helpen

Sommige ongelukken gebeuren omdat mensen niet de juiste techniek beheersen. Voor hen zou het kunnen helpen om toch nog een paar extra skilessen te boeken. In het artikel hieronder vind je nog 8 tekenen die aangeven dat het tijd is voor skilessen. Welke hiervan herken je bij je vrienden?

8 tekenen die aangeven dat het tijd is voor skilessen

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in