Nieuwsalert per mail ontvangen

Meer mensen van plan op wintersport te gaan in seizoen 2013/2014

Gisteren werd door Atout France, het Frans Bureau voor Toerisme, het Franse wintersportseizoen gelanceerd. Marktonderzoekbureau TNS NIPO presenteerde hier de cijfers van het afgelopen wintersportseizoen en de verwachte trends voor het aankomende seizoen. Hoewel we ons in een dalende wintersportmarkt begeven, zegt 92 procent van de wintersporters dit jaar wederom de sneeuw op te zoeken. Vorig jaar was dit beduidend minder, dus misschien is er hoop in de duisternis voor wintersport gerelateerde bedrijven. 

Populariteit wintersport en landen
Een aantal jaar geleden vertrokken meer dan een miljoen Nederlanders jaarlijks naar de sneeuw. Helaas is dit al een tijd niet meer zo en daalt het aantal Nederlandse wintersporters gestaag. In 2013 is er een dieptepunt bereikt, waarin ‘maar’ 889.000 Nederlanders het warme Nederland verruilden voor de witte en koude bergen. Oostenrijk blijft onder Nederlanders de populairste bestemming en mocht 58% van de wintersporters verwelkomen. Frankrijk is een goede nummer twee met 16 procent van de Nederlandse wintersporters en Duitsland blijkt met 12 procent ook redelijk populair. Zwitserland en Italië blijven met 4 procent achter en ook Tsjechië en Scandinavie trekken met 1 procent weinig Nederlandse gasten.

Hoe boekt wintersportend Nederland?
Uit onderzoek naar het boekingsproces komt naar voren dat de tijd tussen de oriëntatie en de daadwerkelijke boeking steeds korter wordt. In vergelijking met het jaar ervoor nam deze tijd met 21 dagen af, een bijzondere ontwikkeling. De oorzaak van deze verschuiving is niet geheel duidelijk, maar een mogelijke verklaring zou het gebruik van internet op de tablet of mobiel zijn. Hierdoor hoeven mensen niet persé achter een computer te zitten om te boeken, wat de drempel verlaagt om op zoek te gaan naar een wintersport. Gemiddeld wordt de wintersport vier maanden van tevoren geboekt.

Verschillen tussen de wintersportlanden
Specifiek voor Frankrijk kan opgemerkt worden dat 81 procent van de vakanties via reisorganisaties geboekt wordt. In andere landen wordt vaker gekozen voor een directe boeking bij de accommodatie. Wintersportvakanties in Frankrijk worden voor 90 procent via het internet geboekt. Dit percentage is eveneens lager in andere landen. Wat betreft binding met het land scoort Zwitserland het hoogst. In Frankrijk zijn de gasten gemiddeld loyaal. In vergelijking met andere landen komen er in Frankrijk vooral jongeren. De gemiddelde leeftijd ligt met 33 jaar bijvoorbeeld een stuk lager dan de 38 jaar in Oostenrijk. Er komen ook relatief weinig 55-plussers naar Frankrijk. De personen die naar Frankrijk afreizen komen vaker dan bezoekers van andere landen uit de hoogste sociale klassen en uit het westen van Nederland.

Hoe nu verder?
Zoals al besproken ziet de toekomst voor de wintersport er nog niet rooskleurig uit. Hopelijk komt daar snel verandering in. In ieder geval geeft 12 procent van de wintersporters aan meer uit te geven aan de volgende wintersport, tegenover maar 8 procent die aangeeft minder uit te geven. Hoe lang zou het nog duren voordat we weer boven de miljoen Nederlandse wintersporters uitkomen? Frankrijk is er in ieder geval klaar voor. Zij investeren dit jaar in totaal 300 miljoen in hun skigebieden.

 

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in