Nieuwsalert per mail ontvangen

Medewerker skigebied Hochfügen gedood door lawine

Foto: Archief

Twee medewerkers van de Bergbahnen Hochfügen waren woensdag een sneeuwprofiel aan het graven om het lawinegevaar te beoordelen, toen zij werden meegenomen door een lawine. Een van de mannen werd slechts gedeeltelijk begraven en kon de hulpdiensten waarschuwen. Zijn collega werd helemaal bedolven onder de sneeuw en voor hem kwam de hulp te laat. De reanimatiepogingen brachten ook geen leven meer in het lichaam.

De ‘Schneebrettlawine’, waarbij de bovenste laag sneeuw als plakkaat wegglijdt, ging af rond 14.30u in de vrije skiruimte onder de Pfaffenbühels. Nabestaanden en collega’s zijn opgevangen en worden mentaal bijgestaan door de hulpverlening.

Bij het maken van een sneeuwprofiel wordt een dwarsdoorsnede van het sneeuwdek gemaakt om zo de verschillende lagen in het sneeuwdek zichtbaar te maken. Niet elke sneeuw die valt is namelijk hetzelfde en de sneeuw verandert ook met de tijd. Met een sneeuwprofiel kan bekeken worden of er ‘zwakke’ lagen in het sneeuwdek zitten en hierdoor is een oordeel te vellen over de stabiliteit van het complete sneeuwdek. Een ijslaag in het sneeuwdek is bijvoorbeeld zo’n zwakke laag, want sneeuw glijdt makkelijk weg op een ijslaag. Jaarlijks worden alleen in Tirol al rond de 1000 sneeuwprofielen gemaakt, om het regionale gevaar te kunnen beoordelen.

 

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in