Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Matterhorn Alpine Crossing wint Swiss Mountain Award 2023

© Zermatt Bergbahnen AG

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Elke twee jaar wordt met de Swiss Mountain Award de meest innovatieve prestatie in de kabelbaanindustrie beloond. Een jury bestaande uit verschillende experts heeft dit jaar voor de Matterhorn Alpine Crossing gekozen. Deze bijzondere liftverbinding is een paar maanden geleden opgeleverd.

Swiss Mountain Award 2023

De Swiss Mountain Award wordt uitgereikt door Cable Car Switzerland. Elke twee jaar wordt er gekeken naar de meest innovatieve prestaties die de Zwitserse skigebieden geleverd hebben. Daarbij wordt vooral duurzaamheid en of de bouwwerken een positieve impact hebben op de industrie in acht genomen. De jury bestaat uit experts uit het toerisme, de kabelbaanindustrie en het bedrijfsleven. De drie genomineerden van dit jaar zijn:

  • Matterhorn Alpine Crossing van Zermatt Bergbahnen AG
  • SyBaB kabelstations zonder personeel van Bergbahnen Hohsaas AG
  • De verwarmingsenergie van de Stoosbahn naar de Stoos Lodge van de Stoosbahnen AG

De winnaar ontvangt een geldprijs van CHF 10.000.

Winnaar van 2023

In Davos is de winnaar van de Swiss Mountain Award 2023 bekendgemaakt: Matterhorn Alpine Crossing heeft dit jaar gewonnen. Tussen Zermatt en Cervinia kon je altijd al skiën. Maar sinds juli 2023 kun je ook met verschillende gondels de oversteek maken. Dit hele project, onder de noemer ‘Project Alpine X’, is al jaren aan de gang. Het was een flinke uitdaging om de hoogste liftverbinding in de Alpen te bouwen. Het is een oversteek van ongeveer één uur, van Zermatt naar Cervinia. Onderweg overbrug je maar liefst 4000 hoogtemeters. Je hebt dan vanzelfsprekend ook een spectaculair uitzicht!

Na een investering van 200 miljoen is het hele project in Zermatt/Breuil-Cervinia afgelopen zomer afgerond. Het idee voor de Matterhorn Alpine Crossing ontstond al in 1939. Nu, meer dan 80 jaar later, is het hele project gerealiseerd. Dit project is niet alleen bijzonder door de bouwwerken op extreme hoogte, ook is het uniek hoe twee verschillende landen hebben samengewerkt. Daarnaast is de Matterhorn Alpine Crossing de hoogste liftverbinding in de Alpen.

Officiële opening in juli 2023

Begin juli werd de laatste schakel van de Matterhorn Alpine Crossing geopend, de nieuwe Matterhorn Glacier Ride II was namelijk af. Deze gondel is de afgelopen jaren gebouwd en overbrugt het stuk tussen Trockener Steg en Matterhorn Glacier Paradise (Klein Matterhorn). In april 2019 begon de constructie van het tweede deel van dit grote project. De nieuwe lift Matterhorn Glacier Ride II maakt de Matterhorn Alpine Crossing helemaal mogelijk.

Meer informatie over de Matterhorn Alpine Crossing

Ook interessant: Geen einde skiseizoen meer voor Cervino Ski Paradise

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in