Nieuwsalert per mail ontvangen

Manieren van reizen naar de wintersport

Wintersportredacteur

Het is altijd maar weer de vraag op welke manier je naar je bestemming reist. Tegenwoordig zijn de skigebieden in Tirol erg goed te bereiken. Door de goede aansluitingen bereik je vanuit alle richtingen gemakkelijk je bestemming. Ongeacht of het nu met de auto, met het vliegtuig, met de trein of met de bus is.

Met de auto

De meeste wintersporters reizen met de auto af naar Tirol. Het voordeel van het reizen met de auto is dat je tijdens je reis op ieder gewenst kunt pauzeren. Daarnaast heb je op jouw bestemming zelf ook beschikking over een auto. Handig als je voor een grote groep boodschappen moet doen of wanneer je accommodatie iets verder van de piste af ligt.

Voor de Oostenrijkse snelwegen geldt echter wel een auto-vignetplicht. Voor een jaarvignet betaal je voor een auto in 2019 €89,20. Je kunt ook een vignet voor 2 maanden of 10 dagen aanschaffen, deze kosten respectievelijk €26,80 en €9,20. De prijzen van de vignetten verschillen per jaar. Enkele wegen vallen niet onder het vignet en dienen apart betaald te worden.

Gedurende de winter is het in heel Oostenrijk verplicht om winterbanden te hebben. Daarnaast is het verstandig om altijd sneeuwkettingen mee te hebben. De winterbandplicht geldt van 1 november tot en met 15 april.

Informatie over de reis met de auto

Met de trein

Een eenvoudige en comfortabele manier van reizen naar Tirol is met de trein. Een groot voordeel is dat je uitgerust op je bestemming aankomt en dat je geen last hebt van files. Gedurende de hele winter heb je vanuit Nederland en België verschillende treinen die je naar wintersportgebieden in Tirol brengen.

  • Alpen Express: De Alpen Express brengt je vanuit Nederland direct naar Oostenrijk. De trein maakt geen stops in de nacht en zorgt ervoor dat je ’s ochtends op je bestemming aankomt. Hij rijdt elke vrijdag naar Oostenrijk en iedere zaterdag rijdt er weer een trein terug naar Nederland. Je hebt al een retourticket voor de Alpen Express voor €169,- per persoon.
  • Krokus Express: Deze populaire wintersporttrein rijdt enkel in de krokusvakantie en brengt je direct vanuit Nederland naar veel Oostenrijkse wintersportbestemmingen. Je vertrekt vroeg in de ochtend en je komt na het avondeten aan op je bestemming. Voor gezinnen is dit een aantrekkelijke optie, want voor kinderen tot 16 jaar kun je een kaartje boeken tegen een sterk gereduceerd tarief. Een normaal ticket is vanaf €159 p.p. te boeken, voor kinderen tot 16 jaar betaal je €99,- p.p.
  • ÖBB Nightjet: Vertrek in de vroege avond vanuit Amsterdam naar Berlijn of Düsseldorf en stap over op de nieuwe nachttreinen van de Oostenrijkse Spoorwegen: de ÖBB Nightjet. In de ochtend kom je fit en uitgeslapen op je bestemming aan.

Eenmaal aangekomen op het eindpunt van de treinreis kun je met de nieuwe Bahnhofshuttle vanaf alle belangrijke treinstations in Tirol naar de vakantiedorpen en weer terug. Daarnaast is het ook mogelijk om het reguliere openbare vervoer in Oostenrijk te gebruiken.

Informatie over de reis met de trein

© Tirol Werbung – Robert Pupeter

Met de bus

Om de wintersport toch een beetje betaalbaar te houden kiezen veel mensen ervoor om met gearrangeerde busreizen naar Tirol te reizen. Op verschillende plekken in Nederland is het mogelijk om op te stappen bij zo’n bus. Er zijn verschillende bedrijven die busritten aanbieden naar Oostenrijkse bestemmingen. De meest bekende firma is Flixbus, verder heb je nog ‘De Sneeuwberg’, ‘Interbus’ en ‘Snowbus’ die naar Tirol rijden. Je kunt met de bus al voor €40,- in Tirol komen.

Informatie over de reis met de bus

© Tirol Werbung – Günter Kresser

Met het vliegtuig

Op wintersport gaan met het vliegtuig kent vele voordelen. Je komt fris aan op je bestemming, je hebt niet zo’n lange reistijd als met de auto, tijdens de vlucht heb je fantastische uitzichten. Daarnaast kun je met de ochtendvlucht vanaf Schiphol alsnog erg vroeg op de piste staan.

Je kunt met Transavia en TUI Fly het hele jaar door vanuit Nederland en België rechtstreeks naar Innsbruck reizen. Innsbruck is het vliegveld dat het meeste wordt gebruikt voor een wintersportvakantie, deze ligt namelijk het dichtste bij de skigebieden. Zowel Schiphol, Rotterdam-The Hague Airport en Eindhoven Airport bieden in het hoogseizoen dagelijks vluchten met Transavia naar de hoofdstad van Tirol aan. TUI Fly verbindt in de winterperiode van half december tot en met begin april twee keer per week Antwerpen Airport met Innsbruck. De vluchtdagen zijn maandag en vrijdag en daardoor ideaal voor wie wil genieten van een short ski-weekend.

Informatie over de reis met het vliegtuig

© Christian Schoepf

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in