Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Ligety heeft kritiek op IOC en Putin

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Met nog een week te gaan voordat de Olympische Spelen in Sochi starten heeft skiër Ted Ligety scherpe kritiek op het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en op de Russische politiek. Volgens hem is het een uiterst ongelukkige en ellendige beslissing om de Spelen te organiseren in een gebied dat al jaren als onzeker te boek staat.

De 29-jarige Amerikaan heeft ook commentaar op de antihomowet, die hij een stap in de verkeerde richting noemt. “Mensen hebben het recht gelukkig te zijn en hun eigen overtuigingen te hebben”, aldus de pro-skiër. Toch is hij ervan overtuigd dat deze vrijheid op termijn ook in Rusland wordt doorgevoerd.

Het kritiek van Ligety op de veiligheid in het gebied komt niet uit de lucht vallen. In 2012 was hij bij de World Cup in het Russische Rosa Chutor privé aan het skiën toen hij vlak voor de gondel in de loop van een machinegeweer keek. Nadat zijn identiteit duidelijk was mocht hij weer gaan, maar nog een ronde skiën zat er voor hem niet in. “Het was een zeldzame ervaring om met mensen met machinegeweren te praten als je eigenlijk alleen maar wilt skiën”, vertelt de Olympische kampioen.

Tijdens de Winterspelen verwacht Ligety weinig gevaar dankzij de strenge bewaking die de Russen zullen uitvoeren. Dankzij deze soms nerveus makende bewaking schat hij in de het risico voor de atleten gering is.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in