Nieuwsalert per mail ontvangen

Liftongeluk: fabrikant Doppelmayr mag geen onderzoek doen

Wintersportredacteur

Nog steeds is er onduidelijkheid over het liftongeluk in Georgië van afgelopen vrijdag. Hoe heeft het zover kunnen komen dat de ‘horrorlift’ in volle vaart achteruit ging en zoveel mensen heeft verwond? Liftfabrikant Doppelmayr doet graag zelf onderzoek, maar mag dit niet doen. 

Het onderzoek wordt nu geleid door de Georgische overheid en medewerkers van het onafhankelijke Franse instituut Veritas. De experts van Doppelmayr, die al zondag ter plekke waren, mogen hun eigen onderzoek niet doen en functioneren enkel als toeschouwers. Maandag mochten zij bijvoorbeeld ook niet aan de onderzoeksbespreking deelnemen.

Oorzaak laat op zich wachten

Een oorzaak voor het ongeluk is op dit moment nog niet gevonden. En als het er is, dan mag Doppelmayr er niet over berichten van de Georgische overheid, zo laat Doppelmayr woordvoerder Ekkehard Assmann weten. Hoe lang de overheid voor het officiële bericht over de oorzaak nog nodig heeft weet Assmann niet, maar hij verwacht dat nog niet deze week.

Onbevestigd aantal gewonden

Vrijdag schoot de lift in het skigebied Gudauri ineens in z’n achteruit. In hoog tempo werden meerdere wintersporters bij het dalstation uit de lift gesmeten, vele anderen sprongen eruit. Volgens de geruchten zou een stroomuitval de oorzaak kunnen zijn. Hoeveel gewonden er zijn gevallen is nog niet helemaal bevestigd. Er wordt nu uitgegaan van 12 gewonden. De lift is niet zo heel oud, in 2007 werd de lift door Doppelmayr gebouwd.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in