Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Liftgezelschap aansprakelijk gesteld voor dood skiër

Wintersportredacteur

Volgens het eerste oordeel van de civiele rechtbank in Klagenfurt moeten het liftgezelschap van Katschberg schadevergoeding betalen aan de familie van een man die verongelukt is in het skigebied. Een vangnet op de plaats van het ongeluk had de dood van de skiër kunnen vermijden, zo oordeelde de rechter.

Vier jaar geleden verongelukte een 47-jarige vader van twee kinderen op de Gamskogelpiste op de Katschberg. Hij schoot de piste af het bos in en overleed ter plekke. Volgens de rechtbank was de skiër weliswaar te snel onderweg, maar toch had een vangnet het ongeluk kunnen voorkomen. De Bergbahnen zijn schuldig bevonden aan de dood van de man omdat ze geen net hebben neergezet. De piste is daar namelijk steil en nodigt uit om snel te skiën.

De hoogte van de schadevergoeding staat nog niet vast omdat het oordeel van de rechtbank nog niet helemaal rechtsgeldig is. Een hoger beroep is te verwachten, dus de familie weet waarschijnlijk pas over een jaar of ze daadwerkelijk schadevergoeding ontvangen.

De Bergbahnen van Katschberg wilden niets zeggen over de uitspraak van de rechter, maar Wolfgang Löscher van de Kärntner Seilbahnen is het niet met deze uitspraak eens. “De pistebeschrijving van de rechtbank komt niet overeen met de werkelijkheid. De pistecommissie heeft de plaats van het ongeval onderzocht en kwam tot de conclusie dat er geen vangnet nodig was. Skiërs zijn op dat gedeelte van de piste met tien tot twaalf km/h onderweg, wat relatief langzaam is.”

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in