Nieuwsalert per mail ontvangen

Leren skiën met handicap krijgt meer aandacht in Rusland

Foto: Yevgeny Egorov

Een skileraar uit Sochi is bezig met het opzetten van plannen waarbij skiën met handicap bij kinderen meer aandacht krijgt in Rusland. Het doel van deze plannen is het realiseren van het eerste sport revalidatie centrum van Rusland. Een geweldig initiatief wat veel aandacht krijgt in Rusland.

In Rusland is de sportinfrastructuur voor mensen met een handicap pas sinds kort onderwerp van gesprek. Hier wil Andrey Batalov verandering in brengen. Zelf heeft Batalov een dochter die niet kan lopen, maar door goede ondersteuning op vijf jarige leeftijd toch de pistes af kon gaan. De hevige concurrentie in de Paralympische wereld kunnen zich dus gaan opmaken voor een Russische opmars. Dat er een verandering plaats aan het vinden is in Rusland is wel duidelijk geworden afgelopen jaar. In maart dit jaar is er voor het eerst de dochter van Batalov van de berg afgekomen met behulp van een speciale sneeuw slider. Batalov was jaren actief als skileraar in Sochi en nam zijn dochter vaak op zijn rug mee de pistes op. Hierdoor is zij de sport zo leuk gaan vinden waardoor haar droom werd om zelf ooit te kunnen skiën. De familie van Batalov was genoodzaakt om zelf maatregelen te nemen voor de revalidatie van hun dochter en zijn er in slechts een jaar in geslaagd om de droom van hun dochter uit te laten komen.

skien met handicap

Foto: Alexander Cub

‘Dream Ski’

Er is een speciaal programma genaamd ‘Dream Ski, dat al meerdere jaren actief is in Rusland. Hierbij worden kinderen met een handicap voorzien van hellingen waar zij vanaf leren skiën.  “In het voorjaar van 2014 hoorde ik van dit programma en ben direct de opleiding voor Dream Ski instructeur gaan volgen. Mijn doel was om trainingen te geven aan mijn dochter. Ik leende geld van mijn vrienden en ben direct vertrokken”, herinnert Batalov zich. Na het behalen van zijn diploma is hij door bijna alle skigebieden afgewezen, maar bij Rosa Khutor, in de buurt van Krasnaya Polyana kon hij aan de slag. Nu een paar maanden verder zijn er 20 kinderen in de leeftijd tot 11 jaar aangemeld met verschillende diagnoses. Hierbij moet je denken aan hersenverlamming, syndroom van down, autisme of rolstoel gebonden personen.

De kosten voor deelname aan het programma zijn zo laag mogelijk gehouden. Het skigebied biedt bijvoorbeeld een gratis skipas aan en het bedrijfsleven voorzien de kinderen van speciale kleding. Het enige waar de ouders voor moeten betalen is de huur en de sessies van de skileraar. Nu dit een succes is, wil Andrey Batalov gaan kijken of dit mogelijk is met meerdere sporten zoals fietsen, klimmen en raften.

Bron: RBTH.co.uk

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in