Nieuwsalert per mail ontvangen

Lawine-ongevallen Tirol drastisch gestegen

Foto: Archief

Het aantal lawinedoden is dit jaar drastisch gestegen. In Oostenrijk staat de teller op dit moment op 16 mensenlevens. Experts en deskundigen geven dan ook aan dat de situatie uiterst gespannen is en waarschuwen mensen voor de grote gevaren op dit moment.

Alleen al in Tirol zijn er negen mensen om het leven gekomen als gevolg van een lawine. In het winterseizoen 2013-2014 stond de teller pas op zeven mensen rond deze tijd. Experts geven dan ook aan dat de snowpack vorig jaar beduidend stabieler was dan dit jaar. Zelfs voor ervaren tourskiërs zijn de risico’s lastig te beoordelen en naar verwachting gaat dit het hele seizoen aanhouden. Hellingen van 30 graden en meer moeten vermeden worden.

De lawinediensten spreekt van een recordperiode. “Zo’n lange periode van aanhoudende lawinegevaar hebben we in de afgelopen 25 jaar niet gezien”, aldus Rudi Mai van de lawinewaarschuwingsdienst in Tirol. De harde wind en de onregelmatige sneeuwval maakt de off-piste hellingen gevaarlijke vlaktes. Zelfs bij de Swatch Freeride World Tour ging het gisteren fout, toen een deelnemer meegenomen werd door een lawine. De organisatie van het evenement gaf dan ook aan dat er niks zo onvoorspelbaar is als de natuur. Zorg er dus voor dat je altijd goed voorbereid op pad gaat.

Bron: ORF

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in