Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Lawine-oefening doet bergredding uitrukken

Archiefbeeld

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Een lawineoefening van de sportacademie heeft er donderdag voor gezorgd dat de bergredding met volle mankracht is uitgerukt. Volgens een 112 oproep waren er meerdere personen onder een lawine begraven in de Stubaier Alpen. Het ging echter om een oefening.

In de omgeving van de 3.496 meter hogen Schrankkogel in de Stubaier Alpen waren volgens de noodoproep meerdere wintersporters begraven onder de sneeuw en een was er al uitgegraven. Telefonisch is de beller zelfs nog ondersteund in het behandelen van een bewusteloos persoon, maar niemand heeft degene aan de andere kant van de lijn verteld dat het om een pop ging. De noodoproep werd dus behandeld als een normale oproep.

Vanwege de ernst van de noodoproep is groot alarm geslagen. Zowel beroeps- als vrijwillige redders zijn uitgerukt en er werd zelfs een hondengeleider uit Innsbruck ingevlogen. Pas toen de bergredding aankwam op de plaats van het ongeluk kwamen ze erachter dat het om een oefening ging.

De leider van de oefening, Michael Larcher, zegt dat het om miscommunicatie ging. De oefening werd georganiseerd in opdracht van de Bundessportakademie in Innsbruck en Larchner zelf heeft de oefening twee uur voor de noodoproep gemeld via 112. Dit is echter nooit aangekomen bij de afdeling in Tirol.

De oefening was onderdeel van een opleiding tot staatlich geprüfte instructeur skitouren en wordt elk jaar gehouden. Volgens Larchner heeft de deelnemer die melding maakte van het ongeval zelf ook nog aangegeven dat het om een oefening ging, maar ook dit werd niet gehoord. Bernd Noggler van de bergredding weerlegt dit: “We hebben het opgenomen gesprek nog eens beluisterd en hieruit werd niet duidelijk dat het om een oefening ging. Het woord oefening is wel gevallen, maar ook tijdens een oefening kan zoiets gebeuren.”

Voor de reddingsactie werden een helikopter met twee noodartsen, twee hondengeleiders, bergredders uit twee dorpen en de brandweer uit Silz ingeschakeld. Wie er voor de kosten gaat opdraaien is nog onduidelijk.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in