Nieuwsalert per mail ontvangen

Lawine-airbag verplicht tijdens het freeride skiën?

Nadat afgelopen maand een freeride skiër om het leven kwam bij een lawine in Nieuw Zeeland tijdens een helikopter-ski trip, zijn er weer een hoop discussies op het internet ontstaan over de veiligheid. ‘Moet de lawine-airbag verplicht worden tijdens freeride trips’ is één van de onderwerpen die wij tegenkwamen. Skiër Guy Pope-Mayell kwam tijdens een lawine in 2011 bijna om het leven toen hij terecht kwam in een lawine. Nu staat hij op en laat via Radio New Zeeland weten te pleiten voor verplichting van een lawine-airbag tijdens helikopter trips.

Pope-Mayell kan zijn lawine-avontuur gelukkig nog na vertellen, maar dit had niet veel gescheeld. Hij droeg tijdens het ongeluk geen lawine-airbag, maar heeft enorm veel geluk. Hij geeft aan dat een lawine-airbag zijn kans van overleven nog veel groter had kunnen maken. “De airbag kan er voor zorgen dat een bijna dood ervaring kan omslaan in een grote kans op overleven”.

Er zijn veel discussies over het dragen van de lawine-airbag, want volgens veel kenners werkt dit juist tegenovergesteld. Mensen denken dat met de lawine-airbag iedereen boven de sneeuw blijft drijven, waardoor er veel grotere risico’s genomen worden. Het hebben van een lawine-airbag zorgt hierdoor juist voor veel meer ongevallen. Er kan in deze gevallen beter geïnvesteerd worden in verplichting van een lawinecursus inplaats van een lawine-airbag voordat er deelgenomen wordt aan een helikopter trip. De kenners uit de wintersportwereld zien dit als veel grotere noodzaak!

Guy Pope-Mayell neemt in ieder geval het voortouw in deze discussie en hoopt dat de lawine-airbag verplicht gaat worden bij helikopter trips. 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in