Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Lange termijn voorspelling voor de winter verbaast weerexperts

© Pixabay

Wintersportredacteur

Het eind van het zomerseizoen is in zicht en de meteorologische herfst is begonnen. Dat is het moment dat sommige weerdiensten naar de lange termijn voorspellingen voor komende winter gaan kijken. Zo ook het Amerikaanse NOAA, dat de trends voor dit seizoen bekend heeft gemaakt. En die zijn, zoals Dominik Jung van Wetter.net zegt, een grote verrassing. Komende winter zou volgens hem namelijk wel eens de koudste in jaren kunnen worden.

Het is natuurlijk nog veel te vroeg om te zeggen of, wanneer en hoeveel het gaat sneeuwen dit seizoen. Van temperaturen wordt echter door sommige weermannen een trend voorspeld. Aan de hand van verschillende weermodellen wordt dan een verwachting uitgesproken. Maar of die uitkomt… Wij zijn benieuwd!

Koudste december in jaren?

De afgelopen jaren voorspelde de Amerikaanse weerdienst elke keer weer een vrij milde winter, zegt Jung. De voorspelling voor de maanden december en februari lag toen zo’n 2 tot 3 graden boven het 30-jarige klimaatgemiddelde. Dit jaar lijkt dat anders te zijn. Voor het eerst sinds jaren ziet de weerdienst een afwijking in de lange termijn beelden. In december 2021 zou de temperatuur volledig normaal zijn volgens het gemiddelde en dat geldt ook voor januari en februari 2022. Als deze voorspellingen uitkomen en de temperatuur inderdaad 2 tot 3 graden lager komt te liggen, kan het wel eens een van de koudste winters in jaren worden. Op de vraag of we ook een witte Kerst krijgen, antwoordt Jung dat ze dat helaas (nog) niet kunnen zeggen.

Polaire vortex

De oorzaak van die lage temperatuur zou de polaire vortex, of eigenlijk de polaire vortex split, zijn. Dit is een lagedrukgebied dat boven beide polen hangt. Deze ontstaat in de loop van de herfst en verdwijnt in de lente weer. Op het moment dat deze polaire vortex zich verplaatst over het noordelijk halfrond, heeft dit gevolgen voor het weer. Deze arctische lucht zorgt dan voor ijzige temperaturen in plaats van de natte weersomstandigheden die we hebben als de polaire vortex zich niet uitbreidt. De modellen laten op dit moment zien dat de kans aanwezig is dat die polaire vortex zich komende winter over ons halfrond gaat uitbreiden, wat dus resulteert in lagere temperaturen in de wintermaanden.

Wij zijn benieuwd wat er van deze voorspellingen uit gaat komen. Ons vertrouwen in deze lange termijn voorspellingen is heel erg klein, dus we nemen het met een korreltje zout. Maar goed, we hopen natuurlijk wel op een fijne winter!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in