De geschiedenis van het jodelen

De Alpenlanden hebben een aantal tradities die bij iedereen bekend zijn. Eén van die tradities is het jodelen, waarbij een ‘jodler’ een galmend geluid maakt waarbij de borst en kopstem met elkaar afgewisseld worden. Bij de meeste mensen bekend om het echoënde geluid dat het geeft tussen de bergen. Toch blijft het een aparte manier om te communiceren en daarom zijn wij gaan kijken naar de geschiedenis van het jodelen.

Ook nu is het jodelen niet weg te denken uit het Oostenrijkse straatbeeld. Zo nemen er talloze Oostenrijkers les zodat zij leren jodelen in de bergen. Op die manier blijft de prachtige traditie in stand en kunnen we nog jaren genieten van het prachtige geluid in de bergen.

Jodelen als communicatiemiddel

Jodelen kent al een lange historie en werd waarschijnlijk al in de prehistorie gebruikt. Het doel van het jodelen was om makkelijk en snel te communiceren met iemand anders op een andere berg. Op die manier konden dus grote afstanden snel overbrugd worden. Zo werd er van bergwei naar bergwei gecommuniceerd in de bergen. Jodelen is niet alleen in Oostenrijk een communicatiemiddel geweest, want ook in China, Spanje, Zweden, Roemenië, Italië en Polen werd er veel gejodeld.

Jodelen in praktijk

Ook nu wordt er nog veel gejodeld in de bergregio’s. Dit wordt dan vaak gecombineerd met meerstemmige partijen en complete achtergrond koren. Bekijk de onderstaande video waarin het jodelen van tegenwoordig in beeld gebracht is. Hierin wordt in de refreinen nog gejodeld terwijl de coupletten gewoon gezongen worden.

https://www.youtube.com/watch?v=GUhmaTXlUDg

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in