Almabtrieb in Oostenrijk

De Almabtrieb in Oostenrijk is een jaarlijkse boerentraditie waarbij er een einde gemaakt wordt aan het zomerseizoen en het officiële startsein voor de winter gegeven wordt. Deze traditie gaat in veel Oostenrijkse dorpen gepaard met grote feesten, versierde koeien, schapen en ander vee en daarnaast zijn er vaak marktjes waar je lokale producten kunt kopen. Een geweldig evenement wat voor toeristen uit Nederland ook aan te raden is om eens te bezoeken.

De Almabtrieb kent een rijke geschiedenis en is een traditie dat al honderden jaren gaande is in Oostenrijk.

Waarom Almabtrieb

Nederlanders vragen zich vaak af waarom de Almabtrieb eigenlijk plaatsvind in Oostenrijk. De reden waarom dit vroeger is ontstaan heeft te maken met het bedanken van de Schepper, dat al het vee de zomer op de bergen weer heeft overleefd. De koeien, paarden, schapen en geiten leven de hele zomer op de berg en hebben af en toe te maken met extreme weersomstandigheden. Zo kan het in de zomer ineens gaan sneeuwen boven de 1.000 meter grens, zijn er vaak onweersbuien die gepaard gaan met bliksem en ook erg warme omstandigheden zijn geen uitzondering. De boeren geloofden er vroeger in dat als zij de Schepper zouden bedanken met een groot feest, dat het jaar erop ook weer goed verloopt.

Waarom heet het ‘Almabtrieb’? Vrij vertaald: het vee wordt van de alm (bergweide) gedreven.

Versierde koeien en schapen

Wat de Almabtrieb zo speciaal maakt zijn niet alleen de grote feesten, maar ook de koeien en schapen die versierd worden door de boeren. Hoe uitbundiger het vee versierd is, hoe groter de feesten aansluitend zijn. Elk jaar worden er circa 200.000 paarden, schapen, koeien en ander vee naar de alm gebracht in Oostenrijk, waar zij vervolgens de hele zomer verblijven. Bij de Almabtrieb wordt al dit vee weer terug gebracht naar de stallen. Deze optocht wordt jaarlijks bewonderd door duizenden toeristen en is zeker het bezoeken waard.

Data Almabtrieb Oostenrijk

De data van de Almabtrieb in de Oostenrijkse dorpen verschilt per jaar. Wel is de periode altijd vastgesteld, want het begint altijd halverwege september en eindigt altijd begin oktober. Tijdens het evenement moet je wel geluk hebben met het weer. Halverwege september / begin oktober loopt de zomer op zijn einde, waardoor je te maken kan hebben wisselende weersomstandigheden. Benieuwd naar data Almabtrieb Oostenrijk? Zie hier de data voor de Almabtrieb in 2017.

Almabtrieb in Oostenrijk

Wil jij een keer naar de Almabtrieb in Oostenrijk? Aarzel niet, want dit evenement moet je een keer meegemaakt hebben. Benieuwd hoe dit er uit ziet? Zie de onderstaande foto’s voor een kleine impressie. Ga een weekend naar Oostenrijk en je geniet van een prachtige Oostenrijkse traditie.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in