Skigebieden

De skigebieden van Frankrijk bieden een grote variatie aan mogelijkheden voor families, vriendengroepen en zakelijke wintersportreizen. Populaire skigebieden als Val d’Isere, Tignes, Portes du Soleil, Les Deux Alpes, Les Trois Vallees, Les Sybelles, Paradiski, Alpes d’Huez en Le Grand Massif zijn dan ook ware toeristentrekkers. Met Parijs als hoofdstad en een rijke culturele geschiedenis is Frankrijk dan ook een van de populairste vakantiebestemmingen voor de Nederlandse en Belgische wintersporter.

Top 10 skigebieden Frankrijk:

  1. Flaine
  2. Val Cenis Vanoise
  3. Peisey Vallandry
  4. Les Arcs
  5. Les Portes du Soleil
  6. Val Thorens
  7. Alpe d’Huez
  8. Les Trois Vallees
  9. Chamonix

De belangrijkste kenmerken voor de Franse skigebieden zijn de hoge sneeuwzekerheid en brede pistes. In vergelijking met andere skigebieden in Europa heeft Frankrijk veel aaneengesloten skigebieden waar honderden kilometers gemaakt kunnen worden. Hier zijn de skigebieden Les Grand Massif, Portes du Soleil en Les Trois Vallèes een goed voorbeeld van. Voor veel Nederlandstalige wintersporters is dit een belangrijke reden om het land meerdere malen te bezoeken per jaar.

Bij de bouw van de wintersportdorpen hebben de architecten een andere werkwijze gehanteerd dan normaal. Zo ziijn in de meeste  skigebieden de pistes om de reeds bestaande dorpen heen gebouwd. In Frankrijk zijn eerst de geschikte pistes uitgezocht en vervolgens de dorpen aangelegd. Hierdoor zie je zeer planmatig en gestructureerde dorpen in de Franse skidorpen. Hierdoor zijn de skigebieden bijna allemaal sneeuwzeker en kan er tot laat in het seizoen genoten worden van de pistes. Daarnaast liggen veel accomodaties aan de piste, waardoor je direct vanuit je appartement/hotel kunt genieten van afdalingen.

Wintersport in de Franse Alpen

De Franse Alpen zijn de oudste en hoogste skigebieden van Europa. Na de Tweede Wereld Oorlog hebben de Fransen erg hun best gedaan om het wintersport tourisme een nieuw en beter leven in te blazen. Een van de oudste skidorpen is Chamonix, wat in de valei van de hoogste berg van Europa ligt, de Mont Blanc. Rondom Chamonix liggen veel wintersportdorpen die op hoogtes liggen tussen de 1.035 meter en 3.842 meter. Andere sneeuwzekere en grote wintersport gebieden zijn Alpe d’Heuz met zo’n 245 km aan pistes, Paradiski met circa 425km piste en Les Trois Vallées met circa 606 km aan piste. Apres-ski leeft (nog) niet zo heel erg in Frankrijk zoals in bijvoorbeeld Oostenrijk maar er zijn wel een aantal gebieden waar vooral Nederlanders apres-ski barren hebben geopend. Hier vallen Les Deux Alpes, Chamonix, Serre Chevalier en Les Trois Vallees onder. Verder is er in de Franse Alpen meer te doen dan alleen skiën en snowboarden, zo zijn er in de meeste dorpjes ook mogelijkheden tot langlaufen en winterse wandelingen en kan je na een lange dag vol activiteiten heerlijk bijkomen in een van de gezellige cafe’s en restaurants die ieder dorpje wel heeft.

Wintersport in de Franse Pyreneeën

De wintersport gebieden in de Pyreneeën zijn beduidend kleiner dan die in de Franse Alpen maar zeker niet minder leuk. Het is nog een vrij onbekend wintersportgebied voor Nederlanders, dit komt waarschijnlijk ook omdat de afstand een stuk verder is dan naar de Alpen. Er zijn twee Franse wintersport gebieden in de Pyreneeën, Saint Lary Soulan met zo’n 100km aan pistes en Ax Les Thermes met 75km aan piste. De pistes in deze gebieden zijn ideaal voor beginnende wintersporters, het is er niet druk, er zijn geen wachtrijen en je parkeert je auto praktisch naast de skiliften.

Dat de sfeer in de Franse wintersportdorpen koud en kill is, is verledentijd. Het is jammer dat bij veel Nederlanders dit beeld nog steeds overheerst, want de apres-ski heeft de herkomst van ‘zijn’ naam weer gevonden. Franse gebieden investeren massaal in apres-ski gelegenheden en de Dutchweek festivals springen als paddestoelen uit de grond.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in