Nieuwsalert per mail ontvangen

Kritiek op nieuwe skiliften en verbindingen

Archieffoto

Door de gehele Alpen worden skigebieden uitgebreid en nieuwe liften geplaatst. Prachtig nieuws voor ons wintersportliefhebbers, maar hoe goed is dit voor de natuur? De Duitse organisatie CIPRA luidt de noodklok. Er moet ingegrepen worden.

Wij hebben de afgelopen tijd regelmatig aandacht geschonken aan schaalvergrotingen van skigebieden. Denk aan het nieuwe grootste skigebied van Oostenrijk en het grootste gletsjerskigebied ter wereld. Ook schrijven we veel over nieuwe kunstsneeuw voorzieningen en nieuwe skiliften. Stuk voor stuk zijn dit ontwikkelingen waar wintersporters geen genoeg van kunnen krijgen, want wij willen allemaal zo snel mogelijk boven zijn, zo ver mogelijk skiën en de beste kwaliteit sneeuw hebben.

Er kunnen echter ook vraagtekens gezet worden bij deze projecten en dat doet CIPRA. De Duitse regering gaat er bijvoorbeeld vanuit dat binnen tien jaar nog maar een van de tien skigebieden in Duitsland natuurlijk sneeuwzeker is. Met besneeuwing is dat eenderde van de skigebieden. In Oostenrijk zou bij een matige temperatuurstijging van één graad nog maar tweederde van de skigebieden sneeuwzeker zijn. Voorspeld wordt volgens de CIPRA echter dat de temperatuur tussen nu en 2100 met 5,6 graden stijgt. Dit is geen goed vooruitzicht en daarom vraagt CIPRA zich af of alle investeringen die nu gedaan worden wel gerechtvaardigd zijn. Skiliften zijn volgens hen geen garantie meer voor welvaart en een gezonde ontwikkeling in de Alpendalen. Daarbij speelt ook nog het vraagstuk van beschermde natuurgebieden die worden opgeofferd voor uitbreiding van skigebieden.

Om de niet te rechtvaardigen projecten geen doorgang meer te geven wil CIPRA maatregelen treffen. CIPRA stelt bijvoorbeeld een betere samenwerking in het toerisme voor en dat klinkt logisch. Op dit moment lijken de uitbreidingen van skigebieden op een soort wedstrijdje. Wie heeft het grootste skigebied? Welk skigebied kan er het langst openblijven? Waarom kan er niet beter samengewerkt worden zodat er samen bewuste keuzes, zowel economisch als ecologisch gemaakt kunnen worden. Als het aan de organisatie ligt blijven de natuurgebieden onaangetast.

Hoe denk jij over deze kritiek? Moet CIPRA niet zeuren en gewoon lekker gaan skiën of denk jij dat skigebieden hun maatschappelijke verantwoording moeten nemen?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in