Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Komt er straks een gondel over het IJ in Amsterdam?

gondel (bioscoop)

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Stel je even voor: in plaats van dat je in Amsterdam in de tram of metro stapt, stap je in een gondel. Dat zou best vet zijn of niet?! Dit kan werkelijkheid worden, want de gemeente Amsterdam steunt de plannen voor een gondel over het IJ. Deze gondel moet dan onderdeel worden van het openbaar vervoer door de stad. Maar voor het zover is, moet eerst een haalbaarheidsonderzoek gedaan worden. Wij zijn benieuwd wat de uitkomst zal zijn.

Een gondel als onderdeel van het openbaar vervoer, het komt in steeds meer landen voor. Zo maakte Laax bijvoorbeeld vorige week plannen bekend voor een Ropetaxi en maakt in Mexico-stad de langste gondel ter wereld deel uit van het openbaar vervoer.

Gondel over het IJ

De geplande lift in Amsterdam is bedoeld als openbaar vervoer-verbinding in de stad. Als alles uitkomt en wordt goedgekeurd, loopt de lift straks vanuit Noord (Softwareweg), via de Moermanskkade naar metrostation Isolatorweg. Naar verwachting zullen er dan in 2030 zo’n 900 OV-reizigers per dag met de lift gaan en in 2040 zelfs 4500 reizigers. Hoe leuk zou het zijn als je als skiliefhebber straks in onze hoofdstad ook in een ‘skilift’ kan stappen?

Plannen lagen al eerder op tafel

De plannen voor een gondel over het IJ zijn niet nieuw. In 2015 vond de gemeente het nog geen bruikbaar idee, maar in augustus 2019 kwamen de ideeën toch weer op tafel. Toen lagen de ontwerpen al klaar, met als doel om de lift te openen in 2025 bij de viering van 750 jaar Amsterdam. De kans dat dat gaat lukken, is helaas klein, maar met de steun van de gemeente is de realisatie wel alweer een stapje dichterbij. Leuk weetje: in 2015 maakte collega-website Snowplaza.nl goed gebruik van deze plannen voor een 1 april grap.

Niet de eerste gondel in Nederland

De gondel over het IJ zou overigens niet de eerste skilift in Nederland zijn. Eerder dit jaar werd er een gondel gebouwd boven de A6 als onderdeel van de Wereldtuinbouw-tentoonstelling Floriade in Almere. De lift moest de bezoekers eenvoudig en op een milieuvriendelijke manier naar de Floriade brengen. Toch blijft het een bijzonder gezicht, een gondel boven de Nederlandse snelweg. Kijk maar op de foto’s in het artikel hieronder!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in