Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Kitzbühel opent pas als er genoeg natuurlijke sneeuw is

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Op de Resterkogel in Kitzbühel is het beeld van een witte strook met een groene/bruine achtergrond niet onbekend. Sinds vele jaren wordt er al vroeg in het winterseizoen gestart met skiën. Het is een van de enige skigebieden zonder gletsjer die vaak al in oktober opent. Echter is het dit jaar een ander verhaal. De Kitzbüheler Bergbahnen weigeren om te openen zonder natuursneeuw.

Skiën in Kitzbühel

Al jarenlang krijgt het skigebied negatieve reacties op die witte strook in het bruine landschap. De piste van ongeveer 800 meter wordt namelijk gecreëerd met sneeuwdepots (opgeslagen sneeuw van het vorige jaar). Deze piste is voornamelijk bedoeld voor trainingen van skiteams, zodat die niet hoeven af te reizen naar de gletsjers.

Maar dit jaar is dat dus wel anders. Gisteren werd er besloten dat de ski-activiteiten echt pas beginnen op 19 november 2022. Als het eerder flink gaat sneeuwen, wordt de piste alleen geopend voor trainingsdoeleinden. De verandering in plannen komt onder andere door de energiecrisis en de publieke kritiek die Kitzbühel elk jaar over zich heen krijgt.

Kritiek op Kitzbühel

De kritiek draait om het principe dat Kitzbühel volgens mensen onwetend omgaat met de klimaatverandering. Zo werd vorig jaar de piste ook geopend terwijl het in het dal soms nog 20 graden was. Kitzbüheler Bergbahnen is het echter niet eens met de felle kritiek. De liftmaatschappij verklaarde in 2019 dat de korte afdaling helemaal niet zo slecht is voor het klimaat. De sneeuw komt uit een sneeuwdepot, dat bestaat uit opgeslagen sneeuw van vorig jaar. Er wordt bovendien sinds 1972 geskied zonder het ecosysteem te veel te verstoren. Ondanks dat blijft er weerstand komen tegen de opening van de piste, waartoe Kitzbühel dit jaar heeft besloten voorlopig nog de deuren gesloten te houden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in