Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

James Niehues stopt met het maken van pistekaarten

Pistekaart door James Niehues

Deze kaart van Killington is geschilderd door James Niehues

© James Niehues

Wintersportredacteur

James Niehues, een van de bekendste schilders van de pistekaarten, heeft aangekondigd hiermee te stoppen. Hij waarschuwde drie jaar geleden al een punt achter zijn carrière te gaan zetten, maar nu gaat het echt gebeuren. Door de digitalisering vragen steeds minder skigebieden om zijn werk en dus gaat hij zich op nieuwe dingen richten. De Amerikaan maakt al sinds de jaren ’80 plattegronden voor skigebieden over de hele wereld.

Steeds minder animo door digitalisering

James Niehues is een van de bekendste makers van pistekaarten. Zijn werken liggen over de hele wereld en misschien heb jij zelfs ook wel eens een van zijn werken gezien. Helaas werd de vraag naar zijn kaarten steeds minder door de opkomst van het digitale tijdperk. Veel skigebieden maken tegenwoordig pistekaarten gebaseerd op satellietgegevens, in plaats van met de hand. Niehues maakte alles met de hand. Hij vloog over een gebied en maakte foto’s vanuit de lucht. Op basis van die foto’s schilderde hij vervolgens de pistekaart. Erg rouwig is James niet over zijn pistekaart-pensioen. Hij gaat zich nu richten op ander werk en is verheugd om te horen dat honderden van zijn kaarten nog steeds worden gebruikt.

Carrière

In de jaren ’80 bracht Niehues zijn eerste kaart uit en tot op de dag van vandaag wordt deze nog steeds gebruikt. Zo’n 430 skigebieden verdeeld over 9 landen en 4 continenten hebben pistekaarten van de Amerikaanse kunstenaar. Hieronder vallen onder andere de meeste gebieden in Noord-Amerika en verschillende in Oceanië, maar ook skigebieden in Servië, Chili, China, Canada en Zuid-Korea huurde Niehues in. Wereldwijd liggen er dus tal van pistekaarten met de handtekening van Niehues.

Hoe worden pistekaarten eigenlijk gemaakt?

Benieuwd geworden naar hoe zo’n pistekaart eigenlijk gemaakt wordt? In de video van het artikel hieronder laat Niehues het je zien.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in