Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Italië voert vanaf 10 januari lockdown in voor ongevaccineerden

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De coronacijfers in Italië blijven maar oplopen. Daarom is gisteren in een overleg van de overheid besloten dat vanaf 10 januari 2022 alle ongevaccineerde mensen in lockdown moeten. Vanaf dan geldt praktisch overal de 2-G-regel. Oftewel, alleen toegang voor gevaccineerde en genezen mensen. Daarnaast moet je op meer plekken een FFP2-mondkapje dragen.

Lockdown voor ongevaccineerden in Italië

De Italiaanse regering heeft gisteren besloten om de coronaregels aan te scherpen. Vanaf 10 januari geldt een lockdown voor ongevaccineerden. Vanaf dan kunnen alle sociale en recreatieve activiteiten alleen worden uitgevoerd op vertoning van een geldig vaccinatie- of herstelbewijs. In Italië heet dit ook wel de Super Green Pass. Van sportaccommodaties tot horeca, voor alles moet je straks gevaccineerd of genezen zijn. Dit betekent dus ook dat wintersport vanaf 10 januari alleen maar mogelijk is voor mensen die voldoen aan de 2-G-regel. In eerste instantie wilde de Italiaanse overheid de 2-G-regel alleen invoeren voor skigebieden in oranje regio’s. Vanwege de oplopende coronacijfers heeft ze dus besloten om het toch als landelijke regel in te voeren.

Ook 2-G-regel in het openbaar vervoer

De lockdown voor ongevaccineerden in Italië betekent ook dat het openbaar vervoer vanaf 10 januari beperkt toegankelijk is. Alleen mensen met de Super Green Pass mogen gebruik maken van de vervoersmiddelen. Dus niet alleen in regionaal vervoer geldt straks de 2-G-regel, ook voor landelijk en internationaal vervoer. Bussen, metro’s, treinen en vliegtuigen, overal moet je straks aan kunnen tonen dat je gevaccineerd of genezen bent.

Super Green Pass vanaf 1 februari maximaal 6 maanden geldig

Ook de geldigheid van de Super Green Pass kwam ter sprake in de vergadering gisteren. Toen heeft de regering besloten dat deze vanaf 1 februari maximaal 6 maanden geldig is. Dat wil zeggen dat vanaf 1 februari een volledige vaccinatie, oftewel twee vaccins, geldig is tot 6 maanden na de laatste prik. De reden dat deze regel pas vanaf februari ingaat, is dat de Italiaanse regering mensen nog de tijd wil geven om een boosterprik te kunnen halen voor 1 februari. Ook je herstelbewijs is na 1 februari maximaal 6 maanden na herstel geldig.

Hier moet je nu in Italië een FFP2-mondkapje dragen

Op de meeste (openbare) plekken in Italië moet je nu een mondkapje dragen. In winkels, culturele instellingen, sportaccommodaties en horeca zijn mondkapjes verplicht, binnen en buiten. Maar ook als je buiten loopt, ben je verplicht een mondkapje te dragen. Op deze plekken volstaat een gewoon mondkapje. De FFP2-mondkapjesplicht geldt straks voor het openbaar vervoer, en dus ook skiliften. We hebben begrepen dat op de pistes geen mondkapjes gedragen worden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in