Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Ischgl denkt na over avondklok voor après-ski

Apres ski bij de Kuhstall in Ischgl

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Muziek, drankjes en genoeg gezelligheid, iedereen die wel eens in Ischgl is geweest zal het herkennen. Van de Kuhstall tot de Trofana en de feesten op de Idalp, niks is te gek. Het is wel duidelijk dat de après-ski een belangrijk aspect van het wintersportseizoen vormt. Toch loopt het de laatste tijd te vaak uit de hand. Daarom is in Ischgl een werkgroep ingesteld die gaat zoeken naar een oplossing om de uitbundige feesten na het skiën weer onder controle te krijgen.

Situatie als voor corona

Wie op dit moment door Ischgl loopt, zal bijna niks meer van de coronapandemie merken. Er wordt weer uitbundig gefeest en de muziek klinkt tot in de late uurtjes. Toch is het dorp hier alles behalve blij mee. Waar de gouverneur afgelopen herfst nog sprak van een après-skiloze winter, ging het dit seizoen weer ouderwets los. Omdat de gemeente het niet tegen kon gaan, beloofden ze dat de kwaliteit omhoog zou gaan. Dus betere feestjes en minder overlast. Maar ook dat lijkt niet gelukt, want sinds het opheffen van de avondklok is de overlast weer hetzelfde als voor corona.

Klein deel van de gasten maakt het te bont

Après-ski is een van de redenen waarom mensen naar Ischgl komen. “Een gezond uitgaansleven is heel belangrijk voor Ischgl, maar het moet wel een uitgaansleven zijn waarbij weinig overlast is”, aldus wethouder Christoph Wolf tegen tt.com. Hij geeft ook aan dat er niets mis is met een feestje, maar dat een klein percentage van de bezoekers het vaak te bont maakt. “Op het moment zijn er 13.500 wintersporters in het skigebied en met 13.300 hebben we geen problemen.” vertelt Wolf. Het is die kleine groep die het voor de rest verpest en die zorgt voor problemen.

Op zoek naar de oplossing

Om de overlast en problemen van de uitbundige feestgangers tegen te gaan, heeft Ischgl een werkgroep ingesteld. Deze gaat op zoek naar een oplossing, al zal dat geen makkelijke opgave worden. Burgemeester Werner Kurz vertelt: “Als de partijen niet meewerken, wordt het moeilijk. De lokale exploitanten hebben commerciële vergunningen, daar kan niet mee gerommeld worden. Zonder gentlemen’s agreement wordt het dus waarschijnlijk lastig de nieuwe maatregelen te implementeren.” De werkgroep denkt op het moment aan een avondklok voor de klassieke après-ski. “En of dat nu 19.00 uur, 19.30 uur of 20.00 uur gaat worden, daar kan over gepraat worden”, vertelt gemeenteraadslid en hoofd van de kabelbanen Markus Walser. Of, en zo ja wanneer die avondklok er gaat komen, is nog niet duidelijk.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in