Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Intensievere controle op illegale skileraren in Tirol

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De Tiroolse vereniging van skileraren gaat de controles naar de kwalificaties van skileraren uitbreiden. Het blijkt namelijk dat er in Tirol duizenden skileraren illegaal lesgeven, aldus de Tiroolse vereniging van skileraren bij ORF. Tot nu toe zijn er dit seizoen 75 skigebieden bezocht door de twee toezichthoudende organen. Dat is al bijna een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar.

Meer controles

Afgelopen jaar zijn er slechts 40 skigebieden gecontroleerd, de jaren daarvoor waren er, mede door de coronapandemie, helemaal geen controles. In de winter 2022/2023 zijn er tot nu toe 75 skigebieden bezocht. Als het aan de Tiroolse vereniging van skileraren ligt komen daar nog eens tientallen controles bij. Het doel is om tot het einde van het seizoen ongeveer 100 skigebieden te bezoeken om te controleren of deze zich aan de regels houden.

Wat houdt de controle in?

Tijdens de checks wordt er gecontroleerd of de wettelijke bepalingen worden nageleefd. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of de skileraren de juiste kwalificaties hebben. Daarbij zijn niet alleen Tiroolse skischolen gecontroleerd, ook buitenlandse skischolen die zich tijdelijk in Tirol vestigen en wintersporters die individueel het beroep beoefenen. Iedereen die in Tirol les wil geven is namelijk wettelijk verplicht om zich minimaal drie weken van tevoren aan te melden bij de Tiroolse vereniging van skileraren.

Illegale skileren in Tirol

Volgens Christian Abenthung, directeur van de Tiroolse vereniging van skileraren, zijn er tussen de 7000 en 8000 illegale skileraren actief in Tirol. Vaak behoren ze niet officieel tot een skischool. Zo is er bijvoorbeeld de laatste jaren een trend waarbij buitenlandse reisbureau’s een reis inclusief skilessen aanbieden. Deze lessen worden vaak gegeven door skischolen die niet officieel zijn aangesloten bij de Tiroolse vereniging van skileraren. Dit is wel een vereiste is. Dit jaar komen de bedrijven er nog af met een waarschuwing. Keren ze volgend jaar in dezelfde vorm terug dan kunnen er juridische stappen worden ondernomen.

Niet alleen in Tirol, ook in Vorarlberg

“In Vorarlberg hebben we dit probleem helaas ook”, zegt Conny Berchtold van de Vorarlberger vereniging voor skileraren in VOL.at. Exacte aantallen zijn er niet. Wel is het een ‘redelijk groot aantal’ volgens de vereniging van skileraren. Controle is lastig, de illegale skileraren doen er alles aan om er niet uitgepikt te worden. “Het zijn vaak personen die vroeger skileraar waren en het nu illegaal doen.” Ook voegt Berchtold toe dat georganiseerde skigroepen vaak onderling met een illegale skileraar werken.

Maar ook in Vorarlberg wordt er nu een poging gedaan om het aantal illegale skileraren te verminderen. Dit wordt gedaan met willekeurige controles op de piste en in samenwerking met de officiële skischolen.

Lees ook: Dief gezocht: ski’s uit tien winkels in Westendorf en het Stubaital gestolen

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in