Snowboard

De wereld van snowboarders wordt steeds groter. De diversiteit en populariteit van deze sport neemt de laatste jaren steeds meer toe. De gemiddelde snowboarder is 9 van de 10 een ‘freerider’.

Je kunt snowboarders in drie categorieën indelen:

  • Freecarving
  • Freeriding
  • Freestyle

Freecarving:
Freecarving snowboarders kun je herkenen aan snowboarders die in een slalom snel naar beneden gaan. Ze staan vaak met hard boots (vergelijkbaar met skischoen) op hun snowboards. Deze groep wordt wel steeds kleiner. In Oostenrijk zie je ze nog regelmatig, maar in Nederland wordt deze groep steeds kleiner. Het zijn namelijk boards die zeer smal zijn en dus moeilijk te leren is. De snowboardschoenen staan met de punt naar voren.
Nicolien Sauerbreij is op een freecarving board Olympisch Kampioen geworden. Vaak zijn deze boards ook nog eens ‘custom made’, wat deze duur en exclusief maakt.

Freeriding:
Onder deze groep valt het merendeel van de snowboarders. Het is een brede groep waar elk niveau mee uit de voeten kan. Deze groep zit tussen de freecarving en Freestyle ski. Het bereik van een freeride groep is hierdoor heel groot. Elk merk probeert zich in deze groep te onderscheiden doormiddel van stijfheid en toegankelijkheid te veranderen per board.

Freestyle:
Freestyle snowboarders kun je meestal in de snowparken vinden. Deze groep heeft vaak zijn eigen identiteit. Dit kun je vaak zien aan de kleding die zij dragen. De boards zijn aangepast aan deze doelgroep. Er moet mee gesprongen kunnen worden, je moet er mee kunnen landen aan twee kanten, twists moeten gemaakt kunnen worden en het moet tegen een stootje kunnen.

Een begin setje snowboard met binding is ongeveer : €299,- Daar onder moet je rekening houden met kwalitatief minder materiaal, lichte veertjes waardoor bindingen snel stuk gaan en goedkope materiaal soorten. Duurzaamheid en plezier worden daarmee niet bevorderd.

Laat je goed voorlichten bij de specialist, want er zijn tegenwoordig zoveel soorten boards aanwezig op de markt.

Heb je grote voeten? Laat je adviseren: wide body boards (grote boards voor mensen met grote voeten).

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in