Skischoenen kopen: tips en informatie

Skischoenen, ze zullen nooit je beste vrienden worden. Toch is het belangrijk dat je een goed paar hebt voor je wintersport. Ze zijn de ‘verbinding’ tussen je voeten en je ski’s en dus moeten ze goed passen. Wil jij skischoenen kopen? Dan zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten. Skischoenen die bij je skistijl en voeten passen zorgen voor meer plezier en comfort op de piste. Ook voorkom je hiermee pijnlijke en/of koude voeten. Alle tips en informatie over het kopen van skischoenen vind je op deze pagina.

Verschillende soorten skischoenen

Als je een wintersportwinkel inloopt, zie je vaak een grote wand vol met skischoenen. Groot, klein, gekleurd, zwart of wit, ze zijn er in veel verschillende soorten én maten. Vaak kun je, op de kleur na, het verschil tussen deze schoenen zelf niet zien. Gelukkig weten de verkopers die in die winkel werken het wel en kunnen ze jou helpen een passende skischoen te vinden. In de meeste winkels kun je kiezen uit vier categorieën: race-, piste-, freeride- en toerschoenen. Binnen deze categorieën heb je dan nog verschillende type skischoenen. Elke schoen past bij een andere skistijl en alle schoenen hebben hun eigen eigenschappen.

  • Race skischoenen: stijve schoen, vaak zwaarder en smaller dan gemiddeld en biedt geen demping. Ideaal voor een perfecte controle over je ski’s.
  • Piste skischoenen: meest verkochte skischoen, verkrijgbaar in veel verschillende types. Van stijve schoenen tot comfortabelere varianten.
  • Freeride skischoenen: lichte en sportieve skischoen, vaak voorzien van loopstand om mee te hiken. Ideaal om mee te freeriden.
  • Toer skischoenen: zeer lichte skischoen, comfortabele en flexibele pasvorm. Gemaakt om de hele dag mee omhoog te lopen.

LET OP: Heb je al eigen ski’s en koop je nieuwe skischoenen? Laat je ski’s dan opnieuw afstellen bij een specialist, ook als de zoollengte van je nieuwe schoenen hetzelfde is als die van je oude schoenen. Na het afstellen krijg je een bonnetje met de gegevens als bewijs dat je het door een professional hebt laten doen. Zo voorkom je discussies met je verzekering, mocht er een ongeluk gebeuren.

Pasvorm van skischoenen

Dat skischoenen nooit zo lekker zullen zitten als je sneakers, weet iedereen. Maar je kunt met de juiste pasvorm al een heel eind komen. De juiste maat en pasvorm zorgen voor de beste controle over je ski’s en voorkomen pijnlijke voeten. De maat van skischoenen wordt aangegeven met Mondopoint maten. Dit internationale meetsysteem is gebaseerd op de lengte van de voet. Maar dit betekent niet dat de maat 24 van Head hetzelfde valt als een maat 24 van Atomic. Vuistregel voor de juiste maat skischoenen is dat je met je tenen net de voorkant van de schoen raakt als je rechtop staat. Zodra je dan je knie naar voren drukt en in de skihouding gaat staan, komen je tenen los.

Ook de breedte speelt een belangrijke rol bij de juiste pasvorm. Als je te brede schoenen hebt, gaan je voeten schuiven in de schoen tijdens het skiën. Dit zorgt niet alleen voor minder controle, maar ook voor pijnlijke voeten aan het eind van de dag. Zorg er dus voor dat de schoen volledig aansluit op je voet. Eventueel kun je speling in de schoen ook oplossen met inlegzooltjes.

Zooltjes zijn er in veel verschillende soorten. Klik op de afbeelding voor het volledige overzicht van zooltjes bij DAKA.

Skischoenen op maat

Tegenwoordig kunnen bootfitters uitstekend en met verschillende technieken skischoenen op maat maken. Dit houdt in dat de buitenschalen van de skischoenen perfect op maat rond jouw voet verbouwd kunnen worden, doormiddel van verwarming, uitdeuken of frezen. In combinatie met het aanpassen van de binnenschoenen kan dit vaak veel pijnpunten weg halen en ervoor zorgen dat de schoen perfect aansluit op je voeten. Als je een schoen bij DAKA koopt zitten eventuele aanpassingen bij de prijzen inbegrepen.

De flex van skischoenen

Een woord dat je veel hoort als het over skischoenen gaat, is de flex. Met flex wordt de stijfheid van de schoen aangegeven. Over het algemeen geldt per merk dat hoe hoger de flex is, hoe stijver de schoen. Echter, verschilt dit wel per merk skischoen. Dit betekent dat een flex 100 van het ene merk stijver kan zijn, dan een flex 110 van het andere merk. Het heeft geen zin om de flex van verschillende merken met elkaar te vergelijken, dus houd je niet te veel vast aan dit getal. Daarnaast zegt flex niet per se iets over hoe goed je kunt skiën. Wel is het zo dat gevorderde skiërs meer belang hebben bij een wat stijvere skischoen. Voor beginners is juist flexibiliteit en comfort een pre. Daarnaast zijn vrouwen vaak lichter, dus hebben zij een lagere flex skischoen nodig dan mannen.

Skischoenen kopen: tips

Skischoenen kopen is niet iets wat je even in 5 minuten doet, daar moet je echt de tijd voor nemen. De kans dat je de winkel uitloopt met het eerste paar dat je past, is heel klein. Dus houd er rekening mee dat je wel even bezig bent. Ga naar een gespecialiseerde wintersportwinkel en laat je adviseren door de verkoper. Zo komen jullie uiteindelijk samen bij een schoen die het best bij jouw voet past. Hieronder nog een paar tips:

  • Trek comfortabele kleding aan en een broek die je op kunt rollen. Skischoenen passen met een skinny jeans is geen optie.
  • Neem je eigen skisokken mee als je skischoenen gaat kopen. De sokken in de winkel kunnen dikker of dunner dan jouw eigen sokken zijn, waardoor de skischoen anders zit.
  • Laat je voeten opmeten in de lengte en in de breedte. Of nog beter ga naar een DAKA winkel en laat je voet opmeten. Met een 3D scan meet je hiermee naast lengte en breedte ook belangrijke dingen zoals onder andere: wreefhoogte, voetstand en kuitomtrek. Dit is de meest exacte voetmeting. Hierdoor kan er in de winkel nog beter advies gegeven worden over welke schoen bij beste jou past! Dat is de eerste stap in het vinden van de juiste maat.
  • Wees eerlijk over je skiniveau. Vrouwen onderschatten zichzelf vaak en mannen overschatten zichzelf, dus bedenk goed wat je niveau daadwerkelijk is. Zeg niet hoeveel jaar je hebt geskied, maar hoeveel weken. 5 jaar wintersportervaring is namelijk niet hetzelfde als 5 weken ;-).
  • Laat je niet leiden door het uiterlijk van de skischoen. Het is belangrijker dat je skischoenen goed passen, dan dat ze matchen bij je outfit.
  • Knip je teennagels voor je skischoenen gaat passen. Zo voorkom je dat je te grote schoenen koopt.
  • Investeer in een paar goede zooltjes. De standaard zooltjes van een skischoen geven weinig ondersteuning. Daarom kun je bij de meeste wintersportwinkels ook inlegzolen kopen of op maat laten maken.
  • Ook de breedte speelt een belangrijke rol bij de juiste pasvorm. Als je te brede schoenen hebt, gaan je voeten schuiven in de schoen tijdens het skiën. Dit zorgt niet alleen voor minder controle, maar ook voor pijnlijke voeten aan het eind van de dag. Zorg er dus voor dat de schoen volledig aansluit op je voet. Mocht je een schoen hebben waar je te veel of juist te weinig ruimte in hebt ga dan eens langs bij DAKA en vraag een specialist om met je mee te denken. Vaak kan een simpele aanpassing of een goed zooltje dat past bij jou voeten je al helpen.

Skischoenen kopen: de meest gemaakte fouten

Je hoopt het natuurlijk niet, maar het kan zijn dat je toch met de verkeerde skischoenen de winkel uit loopt. Oorzaak is vaak het niet eerlijk zijn, bewust of onbewust, over je skiniveau of toch een skischoen zoeken die ‘lekker zit’. Hieronder zetten we de meest gemaakte fouten bij het kopen van skischoenen op een rijtje:

  • Te groot: veel mensen skiën op te grote skischoenen. In de winkel denk je dat ze prima zitten, maar na een paar dagen op de latten blijken ze toch te groot. Het is van belang dat je teen tegen de voorkant van de schoen komt, als je rechtop staat. Daarna ga je in de skihouding staan door onder andere je knie naar voren te duwen. Heb je de juiste maat, dan komen je tenen vrij van de voorkant.
  • Te stijf: het is belangrijk dat de stijfheid van je skischoen past bij jouw skitechniek. Heb je een te stijve schoen, dan kun je niet goed in de juiste houding staan en word je als het ware naar achter geduwd in je schoenen. Je schoenen werken jouw beweging eigenlijk tegen. Wees dus altijd eerlijk over je niveau, zodat de specialist daar de juiste stijfheid bij kan zoeken.
  • Een koopje: skischoenen kopen is niet goedkoop. Met een beetje mazzel is jouw ideale schoen in de aanbieding, maar meestal is dat niet het geval. Uiteraard kun je aangeven wat je budget is en zal de verkoper hier rekening mee proberen te houden. Maar kies niet voor een paar schoenen omdat ze goedkoop zijn, grote kans dat het een miskoop is.

Skischoenen onderhouden

Als je uiteindelijk de juiste skischoenen hebt gevonden, wil je ze natuurlijk zo lang mogelijk gebruiken. Daarom is het belangrijk dat je ze goed onderhoudt. Doe je dit niet, dan verliest de schoen z’n eigenschappen en wordt het materiaal slapper. Het belangrijkste is dat je je skischoenen goed laat drogen na een dag skiën. Doe hierbij de schnallen dicht, zodat ze hun vorm behouden. Als je na een wintersport thuis komt, is het helemaal belangrijk om ze goed te drogen. Haal hiervoor je je binnenschoenen uit je buitenschoenen en, als je die hebt, je zooltjes uit je binnenschoen. Laat alles goed drogen en berg daarna je skischoenen, met de schnallen gesloten, goed op. Het liefst in een tas, te veel licht is ook niet goed. Door ze goed te verzorgen, voorkom je stinkende schoenen en gaan ze langer mee.

skischoenen uit elkaar
Haal je binnenschoenen uit de buitenschoen om ze goed te laten drogen.

Skischoenen voor dames

Voor dames zijn er skischoenen die speciaal zijn ontwikkeld en gebouwd op de anatomie van het vrouwelijke onderbeen en de voet. Deze schoenen zijn vaak iets smaller en minder hoog en de pasvorm van de enkel en hak is anders. Dat er speciale damesskischoenen zijn, wil niet meteen zeggen dat je als vrouw niet een herenmodel aan kunt. Het kan heel goed zijn dat een herenmodel beter bij de bouw van jouw voeten past. Laat je hierin adviseren door de verkoper en ga ook hierbij niet af op het uiterlijk en de kleur van de schoen. De juiste pasvorm is het belangrijkst. Veel damesschoenen hebben tegenwoordig bont aan de bovenkant van de binnenschoen. Het voelt lekker zacht, maar zegt niks over de warmte van de skischoen. De pasvorm en isolerende werking van de binnenschoen zijn bepalend voor de warmte van de skischoenen.

Hieronder zie je een aantal skischoenen voor dames. Klik op de afbeelding voor het complete assortiment van DAKA.

Skischoenen voor heren

In tegenstelling tot damesschoenen, zijn de skischoenen voor heren juist vaak breder en stijver. De meeste mannen hebben belang bij een stijvere skischoen, vanwege het hogere gewicht en de grote kracht die wordt doorgegeven op de schoen. Daarnaast is een herenvoet vaak breder dan die van de vrouw. Ook voor heren geldt: laat je in maat, pasvorm en stijfheid adviseren door de verkopende specialist. Staar je niet blind op de flex van een schoen, want dit zegt alleen wat over de stijfheid van een bepaalde categorie schoenen van één merk.

Hieronder zie je een aantal skischoenen voor heren. Klik op de afbeelding voor het complete assortiment van DAKA.

Skischoenen voor kinderen

Voor kinderen is het net zo belangrijk om goed passende skischoenen te hebben als voor volwassenen. Zet je kind dus niet op geleende skischoenen die een maatje te groot zijn of een paar schoenen die op de groei zijn gekocht. Goed passende skischoenen zorgen ervoor dat kinderen makkelijker kunnen leren skiën en geen koude voeten krijgen. Kinderschoenen zijn wat flexibeler, comfortabeler en minder stijf dan skischoenen voor volwassenen. Dus ook als je kind al een ‘gewone’ maat kan dragen, is het verstandiger om ze eerst op kinderschoenen te zetten. Schoenen voor volwassenen zijn vaak nog te stijf. Neem voor het kopen van skischoenen goed de tijd en luister naar je kind wat hij/zij van de schoen vindt. Helemaal voor kleine kinderen, is huren een goed alternatief. Zo hoef je niet ieder jaar nieuwe schoenen te kopen.

Hieronder zie je een aantal skischoenen voor kinderen. Klik op de afbeelding voor het complete assortiment van DAKA.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in